13 färdigheter som är ett måste för en topputvecklare

Antalet områden som utvecklare måste behärska ökar ständigt och allt fler företag letar efter utvecklare som behärskar hela teknikstacken. Här är precis allt du måste veta för att bli en komplett utvecklare.

Vår systersajt Infoworld har ringt runt till rekryterare, teknikchefer, vd:ar och
andra chefer för att kolla kompetensbehovet för utvecklare just nu. Här är de 13 hetaste områdena

1. Trimma din Javascript
 Utvecklare som verkligen kan Javascript kan inte misslyckas, säger de chefer och rekryterare som kontaktats. Javascript är det i särklass mest efterfrågade språket.

– Javascript är den stora snackisen, liksom de dussintalet ramverk och bibliotek som skapats för språket, säger Sherif Abushadi, instruktör på Dev Bootcamp.

– Oberoende av om det handlar om att bygga skrivbords-, webb- eller mobilappar så är kunskaper i Javascript mycket portabla och värdelfulla, säger Todd Anglin, chefsevangelist på Progress Software.

2. Kör på big data
Big data-projekten blev... större förra året och det finns inga tecken på en avmattning.

– Utvecklare måste ha djup kunskap om beslutsstöds- och dataanalysprodukter, verktyg för maskininlärning och andra lösningar för att överföra, lagra och summera stora datamängder.
Annars kan inte företag lagra, interagera med och analysera stora datamängder för att kunna fatta bättre beslut, säger Andrey Akselrod, teknikchef på Smartling.

– Mobila enheter och enheter för internet of things finns snart överallt. Applikationer som byggs i dag hanterar och analyserar stora datamängder i realtid. Tekniska lösningar
för att fånga in data strömmande och hantera dem i minnet blir nödvändiga ha, säger
John Piekos, uytvecklingschef på VoltDB.

Tekniker som Hadoop, Spark, R och olika ramverk för maskininlärning är bra startpunkter.

3. Koll på hela stacken
 Utvecklare som är bekväma med att hoppa runt mellan olika tekniker och plattformar är efterfrågade.

– Utvecklare som förstår betydelsen av teknikbeslut från kärnan i en mjukvara till presentationslagret är värdefulla eftersom de underlättar arbetet för sina kollegor och kan stoppa byggandet av silolösningar i nystartade företag. De bidrar till att team kan vara små och effektiva, säger Hossein Rahnama, grundare av startupföretaget Flybits.

– Utvecklare behöver bredare kompetens framöver. Som tur är, är en breddning av kompetensen bra både för individen och företaget, säger Bryan Reinero, ansvarig för utvecklarrelationer på MongoDB.

4. Devops som gäller
 Vissa kritiker tror att devops kommer att tyna bort i takt med att molnanvändningen ökar. Det tror inte Bryan Reinero på MongoDB:

– Kunskaper om devops sticker ut. Om utvecklare får ansvar för drift kan de bygga applikationer som har bättre prestanda och är mer stabila. Kunskap om devops gör dig till en bättre utvecklare och gör dig bättre på att samarbeta. Sådana utvecklare kommer att leverera bättre kod snabbare, säger han.

5. Diversifiera
 Enligt Mark Stagno, chefskonsult på Winterwyman Search, så letar arbetsgivare efter utvecklare med betydligt bredare kompetens än för några år sedan:

– Java och C# är fortfarande viktiga, men på företag som startats efter den senaste lågkonjunkturen är variationen stor. Det finns Ruby on Rails, Python med Django och funktionella språk, främst Scala. En del företag börjar  använda Go. Jag tror inte man ska leta efter den rätta tekniken, men man bör se till att ha aktuella kunskaper, säger Mark Stagno.

6. Visa källkoden
 För speciellt frilansande utvecklare är det värdefullt att kunna peka på egen kod som finns på Github. Det visar att det man producerat har granskats av andra.

– Jobba med meningsfulla bibliotek och släpp dem som öppen källkod, så visar du på ett omedelbart värde för arbetsgivare. Att bidra till öppna projekt visar också att man kan samarbeta, säger Kiran Bondalapati, teknikchef på Zerostack.

7. Var en agil lagspelare
 Att ha koll på agil utveckling är självklart i dag, men tänk på att inte krångliga till det:

– Bekanta dig med agila metoder och lean, se till att kunna bryta ner stora projekt i små delar, prioritera, anpassa dig till förändringar och leverera värde, säger Greg Sterndale, medgrundare av konsultföretaget Promptworks.

En viktig aspekt av agilt arbete är att kunna ge och ta emot feedback:

– Att kunna ge ärlig feedback på ett vänligt sätt är viktigt. Att kunna ge och ta emot feedback är ofta det som gör projekt framgångsrika, säger Sherif Abushadi.

8. Bli säker
 Att det blir allt viktigare med säkerhet är ingen hemlighet. En anledning är att satsningar på molnteknik ger upphov till nya säkerhetsutmaningar.

Traditionellt har utvecklare vidarebefordrat säkerhetsfrågor till dedicerade experter, nu ställs det ökade krav på att bygga applikationer med säker kod. Det är ett behov som ökar.

9. Tänk mobilt
 Mobilutvecklare är efterfrågade, men det handlar inte bara om tekniska aspekter:

– Att skriva koden är bara det första steget. Att kunna promota sina mobilappar och kunna hitta och behålla kunder är de största framgångsfaktorerna, säger Andrey Akselrod på Smartling.

Mobilutveckling har nått en ny mognadsfas, vilket innebär att nya utmaningar växer fram:

– Hur får man in data i rätt format, i rätt mängder och tillräckligt snabbt till apparna? Det är en viktigare fråga än att bara skapa apparna, säger Jeff Haynie, vd på Appcelerator.

– Mobilappar som har få användare till en början kan snabbt bli enormt populära, vilket ställer höga krav på infrastrukturen. Serverdelarna måste utformas så att de skalar bra. Utvecklare måste bekanta sig med Amazons, Microsofts och Googles moln, säger Bryan Reinero på MongoDB.

– Mobilutvecklare med erfarenhet av användargränssnitt är efterfrågade. Det är en konkurrensfördel för utvecklare att kunna samarbeta med specialister inom användargränssnitt och användarupplevelser, säger Jason Hayman, ansvarig för marknadsundersökningar på Teksystems.

10. Till molnet
 Det kommer inte som en överraskning att det är stor efterfrågan på utvecklare med erfarenhet av Amazons molnplattform och Microsofts Azure.

– Amazon är det överlägset största molnföretaget, så det gäller att ha koll på deras mest avancerade tjänster som API Gateway, Lambda och contaInertjänster, säger Nic Benders, chefsarkitekt på New Relic.

– Framgång i molnet är att ha fått i gång infrastruktur som är säker och som övervakas och administreras på rätt sätt. Dålig administration av olnlösningar kan tillintetgöra fördelar med molnsatsningar, säger Bryan Reinero på MongoDB.

11. Koppla upp dig på IoT
 Nu börjar intresset för internet of things att medföra rekryteringar. Och det gäller inte bara utvecklare av inbäddade system.

– Du klarar dig till och med med Javascript. Nya protokoll och enkla enheter öppnar många nya möjligheter, Hossein Rahnama på Flybit.

– Vårdutrustning och molnet växer ihop. Exempel på det är enheter som bärs av patienter som vårdas i hemmet. Insamling och sammanställning av data blir viktigt för att använda dem, till exempel med robusta, ej relationella databaser och analysverktyg, säger Bryan Reinero på MongoDB.

12. Lär dig kommunicera
 Finns det inga ”mjukare” kompetensområden som är viktiga? Jo, till exempel att kunna kommunicera i olika sammanhang, med olika personer.

– Det är viktigt att kunna hantera kunder, speciellt att kunna framhäva de lösningar som ger mest värde åt kunderna. Det är viktigt att kunna utbilda kunderna om hur mjukvara fungera, Greg Sterndale på Promptworks.

– Eftersom it-säkerhet och integritetsfrågor blir allt viktigare för företagsstyrelser måste tekniska experter kunna presentera sitt arbete på ett lättbegripligt sätt, säger Candace Murphy, ansvarig för rekrytering på Addison Group.

13. Bidra på alla sätt
 En utvecklare kan vara värdefull även utan att ha den bästa tekniska kompetensen.

– Vid flera tillfällen har jag hört omdömen om att utvecklare som kanske inte är de skickligast i sina team ändå är bland de mest värdefulla tack vare sina attityder. Det är viktigt att vilja bidra till teamet och hjälpa sina kollegor, att bidra med idéer och insatser för att förbättra både produkter och kultur, säger Mark Stagno på Winterwyman Search

 

Tillbaka till jobblista