Här är it-yrkena som är hetast på marknaden

Att det är kompetensbrist inom it vet vi. Men vad ska man satsa på om man vill bli en vinnare på arbetsmarknaden? En ny rapport pekar ut de digitala yrken som är extra heta just nu.

Heta it-yrken

Digitaliseringen av samhället har skapat ett sug efter it-kompetens som är större än tillgången. 2022 kommer det att saknas 70 000 personer enligt en rapport från branschorganisationen IT&Telekomföretagen som kom förra året.

Yrkeshögskolan Nackademedia lyfter i en ny rapport fram 15 digitala yrkesroller som många efterfrågar just nu och upp till fem år framåt.

I utvecklarkategorin gav Javautvecklare, frontendutvecklare, dotnetutvecklare och internet of things-utvecklare många träffar i Arbetsförmedlingens Platsbank förra året.

Mest efterfrågat var Javautvecklare med i snitt 22 träffar varje vecka i Arbetsförmedlingens Platsbank – totalt drygt 1 100 annonser. Frontendutvecklare efterfrågades i drygt 700 annonser, dotnetutvecklare i närmare 600. Internet of things nämndes i drygt 700 platsannonser.

Framåt spår rapporten ett ökat intresse för UX-designers. De arbetsgivare som finns med i Nackademins nätverk uppger att de på tre till fem års sikt vill anställa mellan tre och fem nyutexade UX-designers.

Sökmotormarknadsförare är en annan grupp som blir allt mer intressant. Där uppger de tillfrågade arbetsgivarna att de i snitt tänker anställa åtta personer om tre till fem år.

Andra roller som plockas fram i rapporten är business intelligence-analytiker, devops-integrerare, digital affärsutvecklare, digital marknadsstrateg, gränssnittsdesigner, plattformsutvecklare och seo-specialist.

Hitta ditt nästa drömjobb

Tillbaka till jobblista