Nätverksspecialist, se hit – så fångar du drömjobbet

Förberedelse är a och o. Att sitta stum när arbetsgivaren ställer frågor är ingen lyckad situation. Här är frågorna du ska förbereda dig på.

Nätverk

På nätverksspecialisten axlar vilar ofta ett stort ansvar och arbetsgivarens krav är höga. Bortsett från faktiska sakkunskaper krävs också förmåga att vara en lagspelare samtidigt som man tar egna initiativ. Anställningsintervjun är den chans du som sökande har för att dels sälja in dig själv, men också avgöra om arbetsgivaren har det du söker. Om arbetsplatsen är rätt för dig.

Arbetsgivaren kommer garanterat till intervjun laddad med ett helt batteri frågor. Vissa unika och specifika för just deras företag. Andra mer generella. Att vara förberedd på de allra vanligaste kan vara en god idé. Vår systersajt Computerworld UK har listat de vanligast förekommande frågorna.

Beteendefrågor

Kunskap är sällan någonting utan erfarenhet. Och har kandidaten använt sin verktygslåda så att säga. Hur man betett sig i tidigare situationer eller hur man kan tänkas agera i en ny är ofta frågor som berörs under en intervju.

Anledningen är oftast att arbetsgivaren vill skapa sig en bild av din inställning till olika lägen som kan uppstå på jobbet. Samt se hur du agerar i en pressad situation. Räkna därför med frågor som liknar dessa:

Vad gör du när ingenting du prövat har fungerat och nätverket fortfarande inte fungerar?

Vilka är de största utmaningarna man kan möta i den här typen av arbete?

Beskriv en situation där du var tvungen att arbeta under stress, hur hanterade du den situationen?

Tips: Skapa en jobbevakning och få nya jobben direkt till din inbox

Icke-tekniska frågor

Kandidatens tekniska kunskap är en del av anställningskraven. Men personlighet spelar ofta en avgörande roll i vem som till slut får tjänsten. Mycket ska klaffa. Detta kommer säkerligen inte som en överraskning. Sannolika frågor att förbereda sig på är:

Varför valde du en karriär som nätverksspecialist?

Vad tror du att du kan bidra med till vårt företag?

I dag är det till och med så att arbetsgivare helt skippar att prata om kandidatens tekniska cv. Kunskap kan tillföras genom vidareutbildningar, personliga egenskaper är svårare att ändra.

– Vi letar efter nätverksspecialister som kan visa hur de tar sig an ett tekniskt problem. Till exempel ställer jag ofta frågan: om någon kommer till dig och har fel på sin pc, vilken fråga skulle du ställa tillbaka för att börja en felsökning, säger Andrew Hammond, ansvarig för roaming-nätverken hos brittiska elektronikkedjan Cex.

Rollspecifika frågor

Förstår den sökande vad rollen som nätverksspecialist i företaget verkligen innebär? Hur ska man ta sig an vissa specifika uppgifter? Frågor kring rollens utformning och ansvar tenderar att se ut ungefär som tidigare kategorier. Men något med detaljerade.

Vilka resurser använder du för att hålla dig uppdaterad inom ditt område?

Har du samspelat med utvecklingsteamet och andra parter när ett nätverk ska rulla ut?

Hur stort är det största nätverket du hanterat?

Hur har du skalat ett nätverk för att möta en organisations förändrade behov?

Tekniska frågor

Ja, vi har redan sagt att tekniska frågor inte alltid är de viktigaste. Men det hindrar ju inte att de dyker upp ändå. Att förlita sig fullt på vad någon skriver i sitt cv har aldrig varit en bra idé. Beroende av hur intervjuprocessen går till brukar de här frågorna dyker i en avslutande intervju. Troligt är också att någon senior nätverks- eller it-specialist deltar i samtalet.
Vilket internt routingprotokoll skulle du använda om du behövde skapa en rutt mellan Cisco-utrustning och annan utrustning?

Med dessa tips i ryggen är det bara att önska lycka till med det framtida arbetssökandet!
 

Tips: Hitta din nästa utmaning – hundratals lediga jobb att söka

Tillbaka till jobblista