Ögon, händer, hållning – håll ordning på kroppen under jobbintervjun

När du är nervös är det lätt att du missar de signaler som din kropp
skickar ut. Därför gäller det att vara medveten om de misstag man kan göra.
Amerikanska CIO.com har tagit del av en undersökning från Careerbuilder där över 2 100 hr-chefer för att ta del av vilka de vanligaste misstagen är när
det gäller jobbkandidaternas kroppspråk.

En del visade sig ha gjort outplånliga intryck på andra sätt – exempelvis
mannen som oavbrutet fingrade på sin bag som senare visade sig innehålla en hund. Eller den som försökte googla fram svar under intervjun. Men vid sidan av de mer uppseendeväckande misstagen så kokades svaren ner till ett par grundläggande kroppspråksfel som jobbkandidater ofta gör.

Glöm inte ögonkontakten
Det enskilt vanligaste misstaget är att inte ha ögonkontakt med den som intervjuar dig. 65 procent av de som svarade i undersökningen uppgav att jobbkandidaterna ofta missar det. Redan när du kallas till intervjun finns en uppfattning om din kompetens men när du väl är på plats är det dags att visa upp vem du är. Och då gäller det att våga ta ögonkontakt.

Se till att le
Du är superkoncentrerad på att få fram allt det där du tänkt ut inför intervjun.
Men det får inte avspeglas allt för mycket i ditt ansikte. Försök slappna av och le också. Du måste vara personlig och visa att du skulle passa i teamet, med en attityd som uppfattas som dålig riskerar du att bli bortvald

Sitt ordentligt...
Du kanske tror att du har vuxit ifrån dina föräldrars uppmaningar att inte sitta
som en säck. Men faktum är att det fortfarande är ett gott råd. 30 procent av de chefer som intervjuats uppgav att dålig hållning är ett av de värsta misstagen som de jobbsökande gör. Visst, kan det vara skönt att sjunka ner i en stol men det signalerar inte professionalism är budskapet.

...och sitt still
Många av oss fingrar på saker eller vippar med foten när vi är nervösa. Men det får vi se till att låta bli när vi är på jobbintervju. 33 procent av hr-cheferna
tyckte att de sökande fingrar för mycket på saker som låg framme och 29 procent att de rör sig för mycket i sina stolar. Så försök att hålla igen.

Håll händerna i styr
Det är svårt att hålla reda på händerna när man är under press. En fjärdedel
av de tillfrågade cheferna tyckte att de sökande rör sitt ansikte och leker  med sitt hår för mycket och 11 procent tycker att de viftar för mycket med händerna.

Men det kan också gå åt andra hållet. Att försöka hålla händerna i styr genom att
sitta med armarna i kors uppskattas inte heller, 26 procent av cheferna anser att det är ett stort misstag. Då är det bättre att hålla händerna mer neutralt, ha dem i knäet eller vilande på bordet. Och försök se till att dina rörelser är naturliga – om ditt hår hamnar i ögonen ska du självklart stryka bort det och om det kliar fruktansvärt i ansiktet så klia lite snabbt och diskret.

Och så det där med handslaget
22 procent noterade att de sökande ofta har ett allt för löst handslag. Men det betyder inte att man ska överkompensera med ett alltför hårt. Sju procent av de tillfrågade cheferna noterade att en del tar ett alltför hårt grepp. Så visst låter det självklart men se till att varken skaka med alltför slapp hand eller krossa handen på den du skakar med.

 

Tillbaka till jobblista