Tio heta teknikområden som kan vässa din kompetens

Kanske är det dags att lägga till utöka din teknikkompetens med fler områden? Här är de tio teknikkompetenser där efterfrågan ökat mest i USA under det senaste året enligt jobbsajten Dice.

1. Spark
I fotspåren av Hadoop så har Apache utvecklat ramverket Spark som ska kunna användas för att bearbeta stora datamängder. I takt med att fler företag bygger ut sin teknikinfrastruktur blir Sparkproffs som är duktiga på att programmera högvilt.

2. Azure
Den som behärskar Microsoft molnplattform Azure har satsat rätt. Det är en viktig kompetens för att kunna förenkla utvecklingen av mobilappar eller analys, säger Dice vd Bob Melk till amerikanska sajten CIO.com. Kan man dessutom AWS, Amazons molntjänster, blir man ännu mer efterfrågad på arbetsmarknaden.

3. Salesforce
Salesforce är långtifrån ny i teknikvärlden men den är en nykomling på Dice lista över de kompetenser som blir allt mer efterfrågade. Intresset för personer som kan Salesforce finns på många håll – universitet, managementkonsulter och försäkringsbolag – alla letar, enligt Dice, efter den kompetensen.

4 Big data
Big data omfattar all insamling av datamängder som är så stora och komplexa att de är omöjliga att bearbeta med hjälp av traditionella verktyg. Företagen i dag vet att det kan få en konkurrensfördel genom att använda
big data för att få insikt i kundernas beteenden eller användningsmönster – och det gör att big data-kompetens står högt i kurs.

5. Jira
Projekthanteringssystemet från australiska mjukvaruföretaget Atlassian som ofta används för agil utveckling. På vissa företag är det snarare en obligatorisk förutsättning att kunna Jira än en bra-att-hakompetens om man ska jobba med utveckling, enligt Bob Melk

6. Elingenjör
Enda ingenjörskompetensen på listan. Men inte så konstigt att den finns med eftersom det är kunskap som krävs inte minst i design och utveckling inom internet of things. Men elingenjörer sysslar också med design, programmering, tillverkning och drift av datasystem. Tänkbara arbetsgivare är allt ifrån statliga entreprenörer och stora teknikföretag till startups.

7. Molnet
I takt med att fler och fler företag använder molnet för lagring eller använder olika molnbaserade tjänster eller leverantörer ökar också suget efter medarbetare som har rätt kompetens. Tekniken finns helt enkelt överallt – på
samma sätt som mobilt eller big data. Molnexpertis är helt enkelt aldrig fel.

8. Hive
Hive från Apache används för att analysera stora datamängder från Hadoop. På samma sätt som med Spark göds intresset i takt med att andra big data-kompetenser blir allt mer efterfrågade. Hive är fortfarande rätt nytt men drar till sig intresset och bland annat Apple och Amazon är intresserade av personer som har kunskap om Hive.

9. Cassandra
Cassandra är ytterligare en big data/Apache-kompetens. Cassandra används för att lagra, bearbeta och komma åt stora datamängder. Och det här är en kompetens som lönar sig, den hamnade på andra plats när Dice nyligen gick igenom lönetoppen i USA.

10. Juniper
De flesta företag i dag är beroende av specifika nätverksprodukter och nätverkstjänster, bland annat en leverantör som Juniper som förser företag med sådant som nätverksbaserad identitet och brandväggar. Bob Melk
konstaterar att Dice ofta ser att arbetsgivare efterfrågar leverantörsspecifik kunskap om nätverksadministration eller - säkerhet eller - support och det är särskilt tydligt just runt Junipers teknik.

 

 

 

Tillbaka till jobblista