Tre tips för din jobbsökarstrategi

Tre tips

1. Nätverka

Det är mycket lättare att få ett nytt jobb om du söker koncentrerat och målmedvetet än du bara skickar in en ansökan då och då. Problemet är att det tar tid och energi att regelbundet skicka in många ansökningar. Går det dessutom trögt kan det vara svårt att hålla modet uppe och därmed hålla hög klass på ansökningarna. Ett tips är då att ta en paus i skrivandet och i stället ge dig ut och nätverka ett tag.

2. Utveckla din kompetens

Om du jobbar med "rätt" grejer inom it kan det räcka med att uppdatera din Linkedinprofil för att bli headhuntad. Men om du inte har så mycket erfarenhet, är lite äldre, eller specialiserad inom ett område som har tappat i attraktionskraft kan det definitivt vara svårt att bli kallad till intervju. Samma sak om du drömmer om att komma in på ett område som bara är i gränslandet till det du redan kan. Då är det ännu viktigare att kvaliteten håller i ansökningarna och att du funderar igenom en extra vända vad du är bra på, vad du vill och vad som är roligt att göra. Finns det något extra du kan göra för att bättra på din cv? Du kanske kan gå en kurs på kvällstid eller ta en nätkurs. 

3. Utnyttja kontakter

Saknar du rätt formella erfarenheter kan det vara lättare att söka jobb via vänner, bekanta och andra nätverk. Skriv upp listor på arbetsgivare som verkar spännande, lägg till dem på sociala nätverk och kolla om du har kontakter som jobbar där. Fråga gärna nyckelpersoner om ni kan ta en lunch eller en fika. Då behöver det inte vara lika strikta krav, men samtidigt gäller det att ha tur, vilket innebär att du måste vara aktiv och ligga på.

Tips! Skapa en jobbevakning och få senaste jobben direkt i mejlen >> 

Tillbaka till jobblista