Utredare inom bioinformatik

Plats
Solna (Kommun), Stockholm
Annonserat
den 14 september 2018
Stängs
den 14 oktober 2018
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. Det gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Vår vision är en folkhälsa som stärker samhällets utveckling.

Vi erbjuder attraktiva villkor och spännande arbetsuppgifter tillsammans med engagerade och kunniga kollegor. Myndigheten har omkring 500 anställda och har sin verksamhet i Solna och Östersund.

Dina arbetsuppgifter 
Vi söker dig som kan ta dig an rollen som samordningsansvarig för myndighetens bioinformatikerteam och även leverera inom ramen för det operativa arbete som teamet utför. Teamets arbetsuppgifter innebär hantering och analys av NGS-data med syfte att bistå den nationella övervakningen av smittsamma sjukdomar, t ex högpatogena organismer och antibiotikaresistens samt upprätthålla beredskap för okända prov. Som samordningsansvarig ska du samordna verksamheten och säkerställa leveranser, leda teamet i det dagliga arbetet och göra prioriteringar baserade på verksamhetens behov samt utveckla och stärka det nationella samarbetet inom NGS-området.

Bioinformatikerteamet kan ses som ledande i landet inom sitt område och det finns därmed en förväntan inom myndighet att samordningsansvarig tillsammans med teamet ska samverka nationellt kring analys av NGS-data, bland annat med målet att skapa en nationell databas för sekvenseringsdata för prioriterade smittämnen.

Dina arbetsuppgifter innebär även ett nära samarbete med enheten för IT för att säkerställa drift och förvaltning av befintliga och nya program som skapas av bioinformatikerna. Du kommer också att ha ett nära samarbete med enhetens NGS-team som utvecklar molekylära metoder och utför drift av NGS-plattformen.

Inom myndigheten pågår ett utvecklingsarbete inom digitalisering, vilket innebär att det kommer finnas spännande utmaningar och möjligheter att vara med och påverka kommande infrastruktur kring databasuppbyggnad, metodik och val av tekniska lösningar.

Din bakgrund och kompetens 
Krav för anställning
Du har minst tre års akademisk utbildning med naturvetenskaplig eller teknisk inriktning.

Du har mycket god förmåga i svenska och engelska, tal och skrift.

Meriterande
Det är meriterande om du har en master i bioinformatik, har doktorerat eller har motsvarande erfarenhet som projektledare inom sakområdet. Det ses även som meriterande med kunskap om bioinformatiska verktyg som används vid arbete med NGS-data.

Vidare är det meriterande om du har erfarenhet av något av följande:

  • leda, samordna och koordinera en funktion eller ett team
  • leda verksamhetsprojekt, forskningsprojekt eller motsvarande
  • mikrobiologi och metagenomik
  • programmering i Java, Javascript eller Python
  • statistisk analys av stora mänger data inom det naturvetenskapliga området.

Dina egenskaper
Som utredare och samordningsansvarig behöver du vara strukturerad och ansvarstagande med mycket god kommunikativ förmåga och integritet. Dessa egenskaper är mycket viktiga då du ska kunna leda och fördela det operativa arbetet samt kunna representera funktionen såväl internt som externt.

Om anställningen
Du kommer att anställas som utredare med placering på vårt kontor i Solna. Befattningen är en tillsvidareanställning på heltid som inleds med sex månaders provanställning. Tillträde sker snarast enligt överenskommelse.

Om enheten
Enheten för laboratorieutveckling fungerar som en supportfunktion inom avdelningen för mikrobiologi och ansvarar för sekvensering (NGS), bioinformatik, automatiseringar och utveckling av molekylära metoder. Myndigheten är bland annat nationellt referenslaboratorium inom typning av bakterier med helgenomsekvensering. Enheten är drivande i förbättringsarbetet och samordningen av myndighetens laborativa verksamhet. Enheten tillhandahåller även provadministration vilket innefattar provmottagning, biobank, laboratoriedatasystem och kundfunktion.

Är du intresserad?
Vill du veta mer om anställningen är du välkommen att kontakta enhetschef Anna Risberg på telefon 010-205 21 38.

Fackliga företrädare är för SACO Jim Werngren, telefon 010-205 24 79, och för ST Anita Ekner, telefon 010-205 24 50.

Vi undanber oss erbjudanden om hjälp med annonsering och rekrytering.

Ansökan
Välkommen med din ansökan till befattningen som utredare hos oss!

Ansök senast 2018-10-14 via myndighetens webbplats.

Liknande jobb

Liknande jobb