Informationsarkitekt/verksamhetsutvecklare till Utvecklingsstöd inom området informationsmodellering

Plats
Stockholm (Län)
Annonserat
den 3 januari 2019
Stängs
den 20 januari 2019
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter. Vi spelar en stor roll för den enskilde individen och för välfärden i det svenska samhället. Läs mer om Försäkringskassan som arbetsgivare och hur det är att jobba hos oss. Att jobba statligt innebär att du delar våra grundläggande värderingar.

Verksamhetsområde Utvecklingsstöd uppgift är att stödja och utmana Försäkringskassans medarbetare och chefer vid verksamhetsutveckling för att tillsammans nå Försäkringskassans vision. Områden som vi levererar tjänster inom är bland annat process- och flödesutveckling, produktionsstyrning, ständiga förbättringar, förändringsledning, verksamhetsarkitektur, process- och informationsmodellering, tjänstedesign samt utveckling och förvaltning av Försäkringskassans generella handläggningsstöd.

Försäkringskassan ska under de närmaste åren fokusera på att förbättra kärnverksamheten. Digitalisering, självbetjäning och automatisering kommer att vara centrala delar i den kommande verksamhetsutvecklingen. Inom verksamhetsarkitekturområdet har det tagits fram en gemensam informationsmodell för Försäkringskassan. Pågående verksamhetsutveckling och krav på informationsklassning innebär att Försäkringskassan under de kommande åren ska informationsmodellera samtliga kärnprocesser (ett 50-tal olika bidrag och ersättningar) med utgångspunkt i den gemensamma informationsmodellen.

Ansvar och arbetsuppgifter

Din uppgift är att ge verksamheten stöd i samband med informationsmodellering vilket i regel sker i workshopform. Du ska även driva och stödja en kundorienterad verksamhetsutveckling som bidrar till att fullgöra Försäkringskassans uppdrag och vision. Du arbetar tillsammans med verksamhetsarkitekter, informationsmodellerare och IT-arkitekter på huvudkontoret och deltar i planering, utveckling och genomförande av informationsmodelleringsarbete inom Försäkringskassan. Du är kommunikativ och kan enkelt förklara nyttan av att på ett strukturerat sätt arbeta med information. Det dagliga arbetet utförs på både strategisk och operativ nivå. För att lyckas i detta jobb krävs en god erfarenhet och kompetens inom informationsmodellering. Du behöver också ha vilja och förmåga att utveckla Försäkringskassan vidare inom detta område.

Anställs du som Informationsarkitekt ingår att du ska kunna arbeta med och företräda Försäkringskassans verksamhetsarkitekturarbete i stort.

För båda tjänsterna söker vi dig som

 • Minst tre-årig examen från högskola/universitet eller erfarenheter/kvalifikationer som bedöms likvärdiga
 • Har god analytisk förmåga och flerårig aktuell erfarenhet av workshopledning inom informationsmodellering
 • Har flerårig erfarenhet av verksamhetsutveckling med IT-inslag
 • Har helhetsperspektiv och är van att arbeta resultatorienterat mot strategiska mål
 • Har en mycket god pedagogisk och kommunikativ förmåga och kan förklara komplexa problem på ett enkelt och tydligt sätt
 • Självständigt planerar, driver och genomför aktiviteter
 • Har mycket god samarbetsförmåga, kan motivera andra, hantera krav och ifrågasättanden samt stödjer och uppmuntrar andra i strävan efter att nå gemensamma mål

Specifikt för rollen informationsarkitekt:

 • För rollen som Informationsarkitekt krävs att du har flerårig och aktuell erfarenhet inom området.

Det är meriterande om du:

 • Kan informationsmodellering enligt IRM:s metod
 • Har erfarenhet av att arbeta med en gemensam informationsmodell i en stor organisation
 • Har erfarenhet av att arbeta verksamhetsnära med informationsarkitektur/informationsmodellering i en stor organisation
 • Har erfarenhet av hur man använder informationsmodeller som grund för IT-utveckling
 • Har erfarenhet av EA-verktyget Aris
 • För rollen informationsarkitekt - är certifierad verksamhetsarkitekt
 • För rollen informationsarkitekt – erfarenhet av arbete med verksamhetsregler eller förmågor.

Övrigt

Rekryteringen avser tillsvidareanställning. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort Stockholm, möjliga placeringsorter kan också vara Östersund eller Sundsvall.

Kontaktpersoner

Rekryterande chef Christina Josefsson, tel. 010-116 92 45 (för frågor om tjänsten). HR-specialist Caroline Wik, tel. 010-118 80 12. (för frågor om rekryteringsprocessen): Fackförbundet ST: Peter Hjelm, tfn 010-116 10 53, Saco-S: Cecilia Silverson, tfn 010-115 26 18, Seko ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Irre del Barba, tfn 010-115 30 87.

Välkommen med din ansökan senast den 20 januari 2019.

Liknande jobb

Liknande jobb