Scania

30 hp - Business Intelligence av mjukvaruutvecklingsverktyg med hjälp av Software Repository Mining

Rekryterare
Scania
Plats
Sodertalje, Stockholm
Annonserat
den 21 februari 2019
Stängs
den 17 juni 2019
Ref:
20182071
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Examensarbete är ett utmärkt sätt att få närmare kontakt med Scania och bygga relationer för framtiden. Många av dagens medarbetare började Scaniakarriären med sitt examensarbete

Bakgrund:

Gruppen för mjukvaruutvecklingsverktyg (IUAT-Devtools) är ansvariga för

att tillhandahålla lämpliga utvecklingsverktyg till mjukvaruingenjörerna på Scania för att de smidigt ska kunna utveckla och driftsätta mjukvara.

Gruppen tillhandahåller välkända verktyg som t.ex. Github Enterprise, Gitlab, Atlassian Jira, Microsoft TFS, JFrog Artifactory till de interna användarna, mjukvaruingenjörerna.

Att erbjuda de mest lämpade utvecklingsverktygen är en utmaning i den snabbt föränderliga världen av mjukvaruutveckling. Landskapet för utvecklingsverktyg förändras ständigt och verktyg introduceras och överges i snabbt i takt i och med att behoven från mjukvaruingenjörerna förändras. Detta kräver att gruppen för utvecklingsverktyg har koll på aktuella trender och framväxande teknologier inom området för att avgöra vilka nya verktyg som ska tas in och vilka som ska fasas ut. Denna omvärldsbevakning har traditionellt gjorts genom aktivt deltagande i och drivande av utvecklargemenskaper (Communities of Practise) och genom tät dialog och samarbete med verktygsanvändarna och de olika verktygsleverantörerna.

En källa till information som ännu inte har utnyttjats till sin fulla potential är de interna databaserna för mjukvara (Software Repositories) som innehåller mycket information om de verktyg och tekniker som används för mjukvaruutveckling. Genom att tillämpa Business Intelligence, Big data analytics och tekniker för "Mining Software Repositories" (MSR) på våra kodhanteringssystem (Github Enterprise, Gitlab), artefakthanteringssystem (Artifactory) och ärendenhanteringssystem (Jira) vill vi få mer och bättre kunskap kring verktygsanvändningen jämfört med den "mun-till-mun"-metodik som övervägande används i dagsläget. Denna kunskap ska sedan användas för att vidareutveckla verktygsportföljen och ge information till mjukvaruingenjörerna om vad som är trendande och falnande inom verktygsområdet.

Mål:

Syftet med projektet är att utveckla koncept med metoder och strategier för Business Intelligence och baserat på tekniker för Data Analytics och Mining Software Repositories (MSR) kring användandet av mjukvaruutvecklingsverktyg på Scania.

Uppdragsbeskrivning:

  • Utforska och föreslå strategier för Business intelligence (BI) som stödjer identifiering och visualisering av användningstrender av mjukvaruutvecklingsverktyg.
  • Undersöka hur relevant data från Scanias mjukvarudatabaser kan extraheras och struktureras för att implementera strategierna.
  • Utveckla en prototyp som kontinuerligt visualiserar trender baserat på utvunnet data.

 


Utbildning:

 

 

  • Pågående examen i datavetenskap, systemvetenskap, informatik eller liknande
  • Erfarenhet och/eller brinnande intresse för utvecklingsverktyg och verktyg för dataanalys, SQL, programspråk
  • Engelska


Antalet studerande: (1)-2
Startdatum: efter överenskommelse
Uppskattad tidsåtgång: 20 veckor per student

Kontaktperson och handledare:
Fil Dr. Mats Skoglund, Business Developer, IUAT Devtools group, +46 8-553 528 29, mats.skoglund@scania.com

Ansökan

Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev och betygsutdrag.

Publiceringsdatum

2018-08-30 - 2019-06-15

Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar. Tillsammans med våra partners och kunder leder vi övergången till ett hållbart transportsystem. Under 2017 levererade vi 82 500 lastbilar, 8 300 bussar samt 8 500 industri- och marinmotorer till våra kunder. Vi omsatte närmare 120 miljarder kronor, varav 20 procent utgjordes av servicerelaterade tjänster. Scania grundades 1891 och finns idag representerat i mer än 100 länder, och har drygt 49 000 medarbetare. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige, med filialer i Brasilien och Indien. Produktion sker i Europa, Latinamerika och Asien, med regionala produktcentra i Afrika, Asien och Eurasien. Scania ingår i Traton Group. För ytterligare information, besök www.scania.com.

 

Liknande jobb

Liknande jobb