Polismyndigheten

Utredare av komplexa cyberbrott till Regionalt IT-brottscentrum, reg Stockholm

Rekryterare
Polismyndigheten
Plats
Stockholm (Län)
Annonserat
den 11 mars 2019
Stängs
den 28 mars 2019
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Har du brinnande intresse för IT och teknik? Tilltalas du spänningen av att jaga och identifiera gärningsmän bakom ett brott? Vill du vara en del av den digitala framtiden? Då kan vi ha jobbet för dig!

Arbetsplatsbeskrivning

För närvarande pågår etablering av ett regionalt IT-brottscentrum i Polisregion Stockholm i syfte att förstärka polisens förmåga att utreda IT-relaterad brottslighet. Uppbyggnaden av Regionalt IT-brottscentrum är ett nationellt åtagande som löper under 2018-2020 vilket innebär att rekryteringar kommer att ske etappvis under perioden.

Regionalt IT-brottscentrum i Stockholm har dels ett operativt uppdrag genom att bidra till en ökad kompetensutveckling avseende IT-relaterad brottslighet över hela regionen, men ska också utgöra en stödfunktion genom att bidra med expertkompetens inom det IT-relaterade området.

Vid regionalt IT-brottscentrum skall det finnas flera olika kompetensområden såsom IT-forensik, internetinhämtning, IT-analys, en deskgrupp samt särskild utredningskompetens gällande internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn och komplex cyberbrottslighet.

Denna rekrytering vänder sig till dig som vill vara med på resan att bygga upp verksamheten kring regionalt IT-brottscentrum genom att agera i rollen som utredare av komplicerad cyberbrottslighet.

Du kommer att ingå i en grupp som idag består av sex utredare plus gruppchef, och vara placerad på Kungsholmsgatan 37 Stockholm. Som anställd på polismyndigheten har du bland annat förmåner som friskvårdbidrag, möjlighet att träna på arbetsid och tillgång till det gym som finns på arbetsplatsen.

Arbetsbeskrivning

Som KCB-utredare kommer du lösa komplexa problem tillsammans med andra. Här handlägger du, enskilt eller i team, bland annat ärenden som rör brott mot personuppgiftslagen, dataintrång genom t ex kapningar av sociala medier, cyberattacker mot privatpersoner eller företag och olovliga dataslagningar inom myndigheter.

I utredningsarbetet ingår att hålla förhör, genomföra husrannsakningar, inhämta och analysera stora mängder data, hantera och dokumentera samt säkerställa bevisning. Du kommer löpande presentera utredningsläget för polisiär förundersökningsledare eller åklagare samt vid utredningens slut sammanställa den på ett strukturerat och överskådligt sätt.

Gruppen bistår även regionens övriga enheter, polisområden och lokalpolisområden med sin kunskap, kompetens och erfarenhet inom IT.

Cyberbrott är en stor global problematik vilket innebär att du kommer ha kontakt med både utländska myndigheter och civila aktörer. Den snabba IT-utvecklingen ställer särskilt krav på KCB-utredaren att följa, uppdatera sig och förstå arbetsområdet.

Det ges stora möjligheter till utbildning, utveckling och fördjupning inom IT, utredning och ledning av förundersökningar. Utöver utvecklingen och ansvarsområden inom egna gruppen kommer du ha möjligheten att växa tillsammans med enheten och enhetens olika funktioner genom olika insatser.

Kvalifikationer

För att vara behörig till tjänsten krävs det att du har:

 • Polisexamen eller akademisk examen inom IT/systemvetenskap alternativt annan för anställningen likvärdig utbildning kombinerat med relevant erfarenhet.
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • Grundläggande kunskaper om programmering och SQL
 • Grundläggande kunskaper om virtuella valutor och tekniken kring dessa
 • Grundläggande kunskaper om informationssökning på internet

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av handläggnings-/utredningsarbeteKunskaper och erfarenhet av att arbeta i DUR2, RAR
 • Grundläggande kunskaper om Darknet, stresser- och bootertjänster och malware analys
 • Grundläggande kunskaper beträffande analys och visualiseringIngående förståelse beträffande förstahandsåtgärder inom komplex cyberbrottslighet
 • Kunskaper i Open Source Intelligence, OSINT
 • Ingående förståelse för den tekniska sidan av internet, datorer, mobiltelefoner, nätverk, system/server-loggar och sociala medier
 • Grundläggande förståelse för nationella och internationella samarbetspartners uppdrag och organisation
 • Ytterligare språkkunskaper än svenska och engelska
 • Erfarenhet av presentationer/föredrag

Personliga egenskaper

För att trivas och fungera optimalt i funktionen som utredare inom IT söker vi dig som har ett stort intresse för IT och är van att följa branschens utveckling. Du har också ett professionellt förhållningssätt liksom stort engagemang och vilja att utveckla och driva verksamheten framåt.

Dessutom ser vi att du har god förmåga att arbeta i grupp med stort enskilt ansvarstagande mot gruppens gemensamma mål, likväl som förmåga och trivsel att arbeta självständigt. Du har också god social kompetens och bra kontakt- och samarbetsförmåga för att bygga relationer inom såväl som utom Polismyndigheten. Utöver det ställer arbetsuppgifterna krav på att du är flexibel, analytisk, strukturerad, noggrann och har ordningssinne.

Kontaktpersoner

För frågor om tjänsten kontakta rekryterande chef: Mani Ghiasvand, mani.ghiasvand@polisen.se, tfn 010-56 375 86, 0725-145 670.

För frågor om processen kontakta HR-konsult: Annika Carlsson, annika-m.carlsson@polisen.se, tfn 0725-066762 

Fackliga företrädare

SACO, Polisförbundet, Fackförbundet ST, SEKO nås via växeln 114 14.

Övrig information

Om ansökan

Ansök senast: 2019-03-28

I samband med intervjun kan tester komma att ske.

Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra bemanningsarbetet. Alla dina uppgifter sparas på ditt CV-konto och du kan enkelt logga in och uppdatera dina uppgifter när du vill. Uppgifterna behandlas och sparas enligt dataskyddsförordningen. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen. Mer information finns på https://polisen.se/personuppgifter/rekrytering/

Har du skyddad identitet, referenser eller annan information som du själv bedömer som olämplig att lämna ut, registrera dig inte i systemet utan ta kontakt med ansvarig HR-konsult.

Om anställningen

Arbetsort: Stockholm, Kungsholmsgatan 37

Omfattning: Heltid

Arbetstid: Flextid, vissa kvällar kan förekomma

Tillträde: Enligt överenskommelse

Anställningen kräver svenskt medborgarskap.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning, med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen, kommer genomföras före anställningen.

 

Vi ser fram emot din ansökan!

Vi undanber oss samtal från dig som vill sälja annons- och rekryteringstjänster.

Sök jobbet

Ansökan sker via polisens rekryteringsverktyg

Liknande jobb

Liknande jobb