Verksamhetsarkitekt inom analys och betalningar med erfarenhet av arkitekturstyrning

Plats
Stockholm (Län)
Annonserat
den 13 augusti 2019
Stängs
den 1 september 2019
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Riksbankens mål är att IT ska vara en strategisk partner till verksamheten och vi har höga ambitioner att ligga i framkant med vårt IT-stöd, bl.a. med satsningar på ökad digitalisering och innovation. Flera spännande förändringsprojekt inom områdena analys samt betalningar kommer att starta inom kort. Vi har därför behov av en verksamhetsarkitekt vars huvudsakliga fokus kommer att vara inom dessa områden men som även ska vara en nyckelresurs i vidareutvecklingen av vårt Enterprise Architecture Center (EA-Center). 

SOM VERKSAMHETSARKITEKT ansvarar du för att omsätta verksamhetens krav till effektiva IT-stöd. Arbetet utförs i nära samverkan med många delar av Riksbankens organisation och med stor förståelse för verksamhetens behov. I arbetet ingår både att föreslå lösningar och att driva arbetet. Du arbetar med verksamhets-, informations- och IT-arkitektur på övergripande nivå men även operativt inom olika projekt. Du är ett stöd i verksamhetsutveckling och förändringsarbete samt agerar rådgivare i frågor kring hur verksamheten kan utvecklas med hjälp av IT. I detta arbete ingår bl.a. följande:

  • Behovsanalys och kravställning
  • Analys, beskrivning och strukturering av information och processer
  • Framtagning av verksamhetsarkitektur och lösningsförslag/lösningsdesign
  • Ansvar för frågor avseende verksamhetsarkitektur i fora för arkitekturstyrning och EA-Center 

Riksbanken har en relativt liten IT-organisation där man får möjlighet att arbeta brett och de flesta medarbetare har mer än en roll. Det kan därför bli aktuellt att i kombination med verksamhetsarkitektrollen även ta en roll som t.ex. projektledare eller rådgivare avseende förvaltningsstyrning. Du ingår i en grupp om ca 15 medarbetare och rapporterar till enhetschefen för verksamhetsnära IT. I gruppen finns olika kompetenser och ansvarsområden och de huvudsakliga rollerna på enheten är verksamhetsarkitekt, lösningsarkitekt, förvaltningsledare, systemansvarig och projektledare.

Då tjänsten är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras.

VI SÖKER DIG som har universitets- eller högskoleutbildning inom data-/systemvetenskap eller motsvarande kunskaper du fått genom arbete. Du har lång och gedigen arbetslivserfarenhet från IT-branschen, varav flera år  som verksamhetsarkitekt, gärna inom analys- och/eller betalningsområdet. Det är meriterande om du är certifierad verksamhetsarkitekt och har god erfarenhet av metoder för kravarbete. För oss är det dessutom mycket värdefullt om du har vana att driva förändringsarbete som t ex att införa nya arbetssätt eller processer. Det är även positivt med tidigare erfarenhet av projektledning, systemutveckling och förvaltningsstyrning enligt pm3. 

SOM PERSON är du positiv, serviceinriktad, drivande och initiativtagande. Du är också strukturerad, bra på att analysera och kommunicera och tycker om att samarbeta. Du uttrycker dig mycket väl i tal och skrift på både svenska och engelska.

VI ERBJUDER utmanande arbetsuppgifter i en händelserik miljö där Sveriges ekonomiska utveckling står i fokus. Här får du kunniga och engagerade kollegor och mycket stor möjlighet till kompetensutveckling.

VI VILL HA DIN ANSÖKAN med CV och personligt brev inklusive relevanta intyg och betyg senast den 1 september 2019. Om du har frågor är du välkommen att ringa Elisabeth Karlsson på 08-787 06 37. Du söker tjänsten genom att klicka på Ansök.

Riksbankens IT-verksamhet består av två enheter som leds av varsin enhetschef. Riksbankens mål är att IT ska vara en strategisk partner till verksamheten och vi har höga ambitioner att ligga i framkant med vårt IT-stöd. Vi arbetar processorienterat enligt ITIL och vår IT-miljö innehåller flera samhällskritiska system.

Vi har valt annonseringskanaler och undanber oss försäljare av rekryteringstjänster och annonser.

Liknande jobb

Liknande jobb