Lösningsarkitekt till Sida

Rekryterare
Experis IT
Plats
Stockholm (Län)
Annonserat
den 23 augusti 2019
Stängs
den 19 september 2019
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Vi bygger inga virtuella världar eller bettingsajter - det vi utvecklar och förvaltar är avgörande och skapar förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck. Som anställd på Sidas IT-enhet är du delaktig i ett viktigt samhällsuppdrag med många spännande verksamhetsområden. Våra system används i våra handläggares vardag - dygnet runt, året runt, på 35 platser runt om i världen. Vill du vara delaktig och arbeta i en organisation som verkar för att minska fattigdomen i världen? Då kanske du är den vi söker!

Sidas IT-enhet ingår tillsammans med tre andra enheter i avdelningen för Ledning och Styrning. Avdelningen ansvarar för att verksamheten på Sida har de metoder, processer och verktyg som behövs för att kunna utföra Sidas uppdrag på ett så bra sätt som möjligt. IT-enheten är en beställarorganisation som arbetat mycket med förvaltnings- och leverantörsstyrning, just nu befinner vi oss i startgroparna av digitaliseringen av Sida!

I rollen som Lösningsarkitekt ansvarar du för att IT-lösningar realiseras på ett korrekt sätt i enligt med verksamhetens krav och i förhållande till andra IT-lösningar samt att lösningen kan leva vidare under hela livscykeln. Du är integrationsansvarig samt ansvarar tillsammans med Sidas verksamhetsarkitekt för att säkerställa att de tekniska lösningarna utgår från och integreras med resterande arkitekturperspektiv.

Detta är en givande tjänst för dig som motiveras av att arbeta i gränslandet mellan it och verksamhet och du blir en av 13 medarbetare på IT-enheten.

För att trivas och kunna leverera i rollen bör du ha ett genuint tekniskt intresse och stor nyfikenhet på tillämpningen av ny teknik, som du använder dig av för att realisera lösningar och verksamhetsnytta. Du ser din roll som en möjlighet att leda förändring och utveckla verksamheten. Du kan med integritet växla mellan helhetsperspektivet i hela organisationens arkitektur och enskilda lösningar.

Arbetsuppgifter

Sida har en liten IT-enhet och lösningsarkitekten ger tekniskt stöd inom ett brett område och deltar i projekt och utredningar. Nedan ges några exempel på arbetsuppgifter och ansvar i rollen:

 • Vara en teknisk motpart till leverantörer.
 • Vara ett tekniskt stöd till IT-enheten vid utredningar, uppdrag och projekt.
 • Sammankalla och leda arkitekturrådet där olika it-förvaltningar och projekt lyfter arkitekturfrågor.
 • Genomföra arkitekturgranskningar - t ex lösningsförslag från leverantörer.
 • Ansvarar för integrations- och arkitekturprinciper och säkerställer att IT-lösningarna följer dessa.
 • Ta fram och förvalta en målbild för Sidas IT-arkitektur i en alltmer digitaliserad myndighet.
 • Bidra till mer innovativt arbete i Sidas digitaliseringsarbete och driva teknisk innovation.

Kvalifikationskrav

Förutom nedanstående kvalifikationskrav hänvisas till Sidas personalpolicy på www.sida.se.

För att vara framgångsrik i rollen krävs att du

 • har relevant akademisk utbildning inriktad mot systemvetenskap eller annan motsvarande kompetens inhämtad genom arbetslivserfarenhet.
 • har minst 7 års arbete inom it-området, varav minst något års erfarenhet som arkitekt
 • har förmåga identifiera de arkitekturdrivande kraven i en komplex kravbild och omsätta dessa till en realiserbar och dokumenterad arkitektur
 • behärskar krav- och designspecifikation, arkitekturdokumentation, integrationer samt tjänsteorientering
 • behärskar och kan tillämpa etablerade mönster, principer, ramverk och metoder för utformning av IT-lösningar
 • har goda kunskaper om .Net och Microsofts utvecklingsplattform och har arbetat med både on-premise-lösningar och molntjänster.
 • har hög teknisk kompetens inkl. IT-säkerhet och kan tillämpa den i framtagande och bedömning av lösningar
 • har goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. Du är duktig på att ta till dig och tillämpa nya kunskaper, är serviceinriktad och ansvarstagande. Du brinner för att stödja verksamheten med relevant it-stöd bland annat genom att leda arbete tillsammans med andra och skapa strukturer där sådana saknas. Rollen kräver att du har god kommunikationsförmåga för att kunna diskutera frågeställningar både med tekniska specialister och personer utan teknikkunskap.

Meriterande

 • Certifierad IT-arkitekt genom t.ex. Open Group eller Dataföreningen.
 • Mycket god kompetens i dokumentation i EA-verktyg, meriterande EA Sparx.
 • Tidigare anställning inom offentlig verksamhet.
 • Erfarenhet av att arbeta i en beställarorganisation.
 • Kunskap inom integrations- och processplattformar.
 • Erfarenhet av molnbaserade lösningar, AI, maskininlärning och automatisering.
 • Erfaren och eller certifierad projektledare
 • Erfarenhet av att facilitera processutveckling, kundresor, tjänstedesign

Anställningsvillkor

Befattningen avser en tillsvidareanställning med tillträde snarast.

Lön efter överenskommelse. Provanställning tillämpas.

Övrigt

Befattningen är säkerhetsklassad varför du måste vara svensk medborgare och också lämna samtycke till registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen ifall du blir erbjuden befattningen.

Ansökan

Ansökan ska göras på sidas hemsida via denna länk.

Information

I den här rekryteringen samarbetar Sida med Experis IT. Vid frågor är du välkommen att kontakta ansvariga rekryteringskonsulter, Anki Snis, 08-508 954 53, anki.snis@se.experis.com.

För upplysningar om förmåner och anställningsvillkor, se under Sida/Lediga jobb/Förmåner och villkor.

Fackliga företrädare vid Sida är Saco Sida (kontaktperson: Ulrika Hessling Sjöström. tfn 08-698 53 74) och ST inom Sida (kontaktperson: Lisbeth Nylund, tfn 08-698 40 19).

I Sidas rekryteringsprocess används urvalsfrågor som ett verktyg för att göra ett första urval. Var därför noga med dina svar så att de speglar din kompetens och erfarenhet på ett korrekt sätt.

Sista ansökningsdag är den 19 september 2019.

Liknande jobb

Liknande jobb