Bioinformatiker

Plats
Solna (Kommun), Stockholm
Annonserat
den 11 september 2019
Stängs
den 30 september 2019
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. Det gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Vår vision är en folkhälsa som stärker samhällets utveckling.

Vi erbjuder attraktiva villkor och spännande arbetsuppgifter tillsammans med engagerade och kunniga kollegor. Folkhälsomyndigheten är en arbetsplats som strävar efter att ge lika möjligheter till alla och att vara fri från diskriminering. Myndigheten har omkring 500 anställda och har sin verksamhet i Solna och Östersund.

Vill du arbeta med hantering och analys av NGS-data i syfte att bistå den nationella övervakningen av smittsamma sjukdomar? Då ska du söka detta jobb hos oss!

Dina arbetsuppgifter
Vi söker dig som kan arbeta med hantering och analys av NGS-data (analys av helgenomdata) vilket bland annat innebär de novo assembly och resekvenseringsanalys från bakterier och lägre eukaryoter. Dessa analyser görs i syfte att bistå den nationella övervakningen av smittsamma sjukdomar, t ex högpatogena organismer, antibiotikaresistens och livsmedelburen smitta.

Som bioinformatiker kommer du även att delta i mjukvaruutvecklingsprojekt med bioinformatisk inriktning. Det kan handla om automatisering av praktiskt laborativt arbete, analys av data, uppsättning av databaser för lagring av data och visualisering av data för vidare analys som utförs av mikrobiologer på myndigheten.

I din roll kan det även ingå vidareutbildning av myndighetens egen personal samt externt mot myndighetens samarbetspartners såväl nationellt som internationellt.

I arbetsuppgifterna ingår att delta i det dagliga arbetet på enheten och det innebär bland annat drift av befintliga system samt strategiskt arbete. Arbetsuppgifterna kan också bestå av att hålla seminarier och interna möten.

Din bakgrund och kompetens
Krav för anställning

Du har en masterutbildning i bioinformatik, mikrobiologi, molekylär bioteknik eller motsvarande. Du har även arbetslivserfarenhet inom bioinformatik, teknik- eller naturvetenskapliga branschområden, t ex system- eller mjukvaruutveckling alternativt life science. Vidare har du erfarenhet av arbete med databehandling och hantering i Linuxmiljö, god vana att hantera bioinformatiska verktyg, god förståelse för sekvensering och produktion av sekvensdata samt goda kunskaper i både tal och skrift såväl svenska som engelska.

Meriterande

Det är meriterande om du har en forskarutbildning inom relevant område eller motsvarande kunskaper förvärvade genom yrkeserfarenhet.

Det är även meriterande om du har

  • erfarenhet av bioinformatiskt arbete inom framförallt genomik men även inom proteomik eller fylogeni
  • erfarenhet av programmering i minst ett av följande högnivåspråk t.ex. Perl, Python, Java, Javascript
  • god erfarenhet av bioinformatiska verktyg t. ex CLC Genomics Workbench
  • erfarenhet av reproducerbart vetenskapligt arbete inom dataanalys, så som workflow managers, dockers och versionering/dokumentation av in silico analyser
  • erfarenhet av att hålla i seminarium eller utbildningar samt god förmåga att förmedla komplex information
  • grundläggande kunskaper om databashantering.

Dina egenskaper
Som bioinformatiker behöver du vara analytisk och ansvarstagande. Du ska även ha god samarbetsförmåga och vara kommunikativ. Vi ser gärna att du även är noggrann och flexibel.

Om anställningen
Du kommer att anställas som utredare med placering på vårt kontor i Solna. Befattningen är en tillsvidare anställning på heltid som inleds med sex månaders provanställning. Tillträde 2019-11-01 eller enligt överenskommelse. Befattningen innebär krigsplacering.

Om enheten
Enheten för laboratorieutveckling fungerar som en supportfunktion inom avdelningen för mikrobiologi och ansvarar för sekvensering, Next Generation Sequencing (NGS), bioinformatik, automatiseringar och utveckling av molekylära metoder. Myndigheten är bland annat nationellt referenslaboratorium inom typning av bakterier med helgenomsekvensering. Enheten är drivande i förbättringsarbetet och samordningen av myndighetens laborativa verksamhet. Enheten tillhandahåller även provadministration vilket innefattar provmottagning, biobank, laboratoriedatasystem och kundfunktion.

Är du intresserad?
Vill du veta mer om anställningen är du välkommen att kontakta enhetschef Anna Risberg, telefon 010- 205 21 38.

Fackliga företrädare är för SACO Jim Werngren, telefon 010-205 24 79, och för ST Anita Ekner, telefon 010-205 24 50.

Ansökan
Välkommen med din ansökan till befattningen som bioinformatiker hos oss!

Ansök senast 2019-09-30 via myndighetens webbplats.

Arbetsgivarens diarienummer: 03416-2019-2.1.1 

Liknande jobb

Liknande jobb