Scania

Lösningsarkitekt för Produktindivid och Produktanpassning

Rekryterare
Scania
Plats
Sodertalje, Stockholm
Annonserat
den 1 oktober 2019
Stängs
den 22 oktober 2019
Ref:
20192304
Kategori
It-arkitekt
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Vi söker två lösningsarkitekter som tillsammans kommer ha fokus på Scanias produktindivider (lastbilar, bussar och motorer) och mjukvaruuppdatering av dessa.

Att kunna göra förändringar på fordonen i vår rullande flotta är en starkt växande affär för Scania och just nu är vi inne i en spännande fas då funktionalitet flyttar till molnbaserad microservicearkitektur. Samtidigt ska vi ta fram stöd för att skicka mjukvaruuppdateringar via luften från fabrik till ett fordon som inte är på en verkstad.

Så länge det kompletta fordonet (produktindividen) är i bruk, förvaltar vi dess digitala tvilling samt möjliggör produktanpassningar. Visionen är att ha "1 till 1"-förhållande mellan kundens produktindivid och Scanias digitala produktindivid. Samtidigt har vi nollvision vad gäller kvalitetsbrister på den data som vi äger och förvaltar.

Vi jobbar utifrån att våra produkter ska vara flödesorienterade, så att mekanikern får känslan av att jobba i en produkt och kan röra sig fritt mellan olika tjänster och funktioner.

System som det nya arkitektteamet ska ansvara för är bl.a. Conversion, SPII, CHIN och PIS.

Arbetsuppgifter

 • Leverera artefakter exempelvis processkartor, scenariodiagram, systemkartor, begreppsmodeller, informationsmodeller, flödesdiagram, sekvensdiagram som behövs för stöd i utvecklingsarbetet.
 • Samla in krav och behov från de många system som våra system integrerar med. Analysera hur förändringar i våra system påverkar dem, och vice versa.
 • Facilitera och driva fram lösningar som bygger på kända eller nya mönster som möter och balanserar kraven för produkten.
 • Samverka med andra arkitekter (systemarkitekter, lösningsarkitekter etc.) för att få samsyn och jobba mot samma mål.
 • Hålla dig uppdaterad på det senaste inom programvaruutveckling, både inom och utanför Scania.
 • Agera som rådgivare och stötta ledningen med sakkunnighet och underlag i process och systemfrågor.


Har du den här bakgrunden?

 • Relevant högskoleutbildning och har erfarenhet av systemutveckling inom exempelvis web, micro services eller IoT.
 • Du har skaffat dig relevanta kunskaper, både teoretiskt och färdigheter via erfarenhet, för att vidareutvecklas som systemarkitekt med övergripande ansvar.
 • Erfarenhet av design och utveckling av distribuerade lösningar. Samt att du har vana och erfarenhet av att ta fram, dokumentera och kommunicera lösningar.
 • Meriterande är erfarenheter kring SESAMM och OAS.


Är det här du?

 • Analytisk och intresserad av systemering och modern mjukvaruutveckling
 • Bra på att förstå och kommunicera lösningar på både övergripande- och detaljnivå
 • Kan tänka "out of the box" samtidigt som du tar hänsyn till företagets förutsättningar.
 • Kunnig och intresserad av teknikens framkant inom digitala strategier
 • Noggrann, kvalitetsmedveten, lyhörd, samarbetsvillig och serviceminded


Ytterligare information

Kontakta gärna Åsa Ångman (Gruppchef YSPI) tfn 08-553 858 62.

Ansökan

Ansökan ska innehålla personligt brev, CV och betygskopior.
Urval kommer att ske löpande under ansökningstiden.

Varmt välkommen med din ansökan!

Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar. Tillsammans med våra partners och kunder driver vi omställningen till ett hållbart transportsystem. 2018 levererade vi 88 000 lastbilar, 8 500 bussar samt 12 800 industri- och marinmotorer till våra kunder. Nettoomsättningen uppgick till mer än 137 miljarder kronor, varav cirka 20 procent var tjänsterelaterade. Scania grundades 1891 och är idag verksamt i fler än 100 länder och har cirka 52 000 medarbetare. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige, med filialer i Brasilien och Indien. Tillverkning sker i Europa, Latinamerika och Asien, med regionala produktionscentrum i Afrika, Asien och Eurasien. Scania är en del av TRATON SE. För mer information besök: www.scania.com.

 

Liknande jobb

Liknande jobb