Teletekniker FTN (Försvarets TeleNät)

Rekryterare
Försvarsmakten
Plats
Umeå, Västerbottens län, Sverige
Annonserat
den 14 februari 2020
Stängs
den 30 mars 2020
Ref:
20579
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid
Om tjänsten

Försvarsmakten söker en teletekniker inom teknikområdet FTN (Försvarets TeleNät) till Umeå.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Huvudsakliga arbetsuppgifter som teletekniker innebär drift- och underhållsåtgärder på delar av Försvarsmaktens eget tele- och datanät. Med drift- och underhåll menar vi främst förebyggande åtgärder (tillsyn) och underhåll/reparationer samt driftsättningar på Försvarsmaktens TeleNät. Teknikområdet omfattar främst driftdatanät, växlar, transmissions¬utrustningar, torn och master samt annan ledningsteknisk materiel). Arbetet kräver noggrann fortlöpande registrering, uppdatering och dokumentation i stödsystem. Även arbete med säkerhetssystem på flygbaser förekommer.

I arbetet krävs det ibland att arbetet sker på hög höjd i master och torn (upp till 60 meter).

Vidare ingår att hantera och svara på frågor inom området, ge tekniskt stöd till organisationen och till beslutsfattare. Du kommer att samarbeta med olika förband och leverantörer samt medverka i tillfälligt organiserade arbetsgrupper eller projekt (t ex vid nyinstallationer).

Om verksamheten

FMTIS har fem enheter som utför drift- och underhåll av Försvarsmaktens ledningssystem (telenät-, radio-, sensor-, bevaknings- och fältsystem samt IT-system). Genomförandeenhet Norr är en av dem.

Enheten har en geografisk spridning som i stort sett omfattar Norrland och är bemannad med både militär och civil personal. Placering kommer att vara vid Genomförandeenhet Norr och arbetsorten är Umeå. Vid FMTIS avdelning i Umeå är vi idag 12 medarbetare.

Arbetet är i första hand förlagt inom det geografiska arbetsområdet Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrlands län, men även övriga delar av landet förekommer. Det kan också innebära att delta i systemstödsresor i utlandet.

Vi erbjuder dig

Verksamheten erbjuder stor variation och komplexitet samt stora krav på IT-säkerhet vilket innebär goda utvecklingsmöjligheter. Våra anställda har ett flertal olika förmåner, bland annat
 • Kompetensutveckling utifrån verksamhetens behov och dina karriärsmål
 • Möjlighet att fokusera på kvalitet före kvantitet
 • Tre timmar träning i veckan på arbetstid
 • Bra balans mellan arbete och fritid med flexibel arbetstid samt 28 - 35 semesterdagar

Kvalifikationer
 • Gymnasieutbildning med el/teleteknisk inriktning (tele, elektronik) eller motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt som av arbetsgivaren kan bedömas likvärdiga.
 • Goda kunskaper i förbindningsteknik, passiv och aktiv nätutrustning (tele/data).
 • God förmåga att kommunicera i tal och skrift (svenska och engelska).
 • Körkort lägst B.
 • Tjänsten kräver god fysisk förmåga med ett sunt förhållningssätt till din hälsa.
 • Tjänsten kräver arbete på hög höjd. Godkänd läkarundersökning krävs för anställning. Lagstadgad läkarundersökning (AFS 2005:6) ordnas av Försvarsmakten i samband med anställning.

Meriterande
 • Aktuell och relevant erfarenhet av service och underhåll på teletekniska system.
 • Kännedom om Försvarsmaktens materiel/utrustningar.
 • Uttagen elbehörighet.
 • Kunskaper om kylteknik, mekanik och reservkraft.
 • Genomförd militär grundutbildning.
 • BE- och eller C-körkort.
 • Goda kunskaper i nätverksteknik och Windows-baserade system.

Personliga egenskaper

Vi söker dig som är engagerad och serviceinriktad. Du kan självständigt lösa tekniska problem och ser möjligheterna i en situation. Du är en god lagkamrat samtidigt som du gärna tar initiativ och eget ansvar. Du är kvalitetsmedveten, utvecklings¬orienterad och har sinne för ordning och god planering.

Övrigt

Resor inom tjänsten förekommer frekvent. Jourtjänstgöring förekommer. Internutbildning mot specifikt arbetsområde sker genom Försvarsmaktens försorg.

Befattningen är en tillsvidareanställning heltid som civilt anställd och inleds med 6 månaders provanställning för dig som inte är anställd inom Försvarsmakten.

Arbetsort: Umeå

Ansök så snart du har möjlighet. Urval sker fortlöpande under ansökningstiden.

Välkommen med din ansökan senast 2020-03-29.

Kontaktpersoner: rekryterande chef, Jonas Jonsson, 076-104 89 samt HR-generalist Jonatan Skoglund, 08-788 75 00 (växel).

Fackliga företrädare:

SACO Mika Laitanen

OFR/S Martin Sparr

SEKO-F Hans Monthan

OFR/O Wiveka Hörlin Wisborg

Samtliga nås genom växeln: 08-788 75 00.

--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet: Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband, FMTIS, säkerställer Försvarsmaktens förmåga att kommunicera och leda - dygnet runt, året om. Förbandet har ett samlat ansvar för Försvarsmaktens tekniska ledningssystem som stödjer militära insatser till sjöss, på land och i luften - i Sverige och utomlands. Förbandet har över 1 400 medarbetare på mer än 30 orter runt om i landet. Läs mer på https://jobb.forsvarsmakten.se/fmtis En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras samt att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning. Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.