Lösningsarkitekt inom Business Intelligence (BI)

Plats
Stockholm (Stad)
Annonserat
den 5 juni 2020
Stängs
den 10 augusti 2020
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Vill du vara med och utveckla framtidens hälso- och sjukvård? 

Karolinska Universitetssjukhuset rankas i tidskriften Newsweeks årliga ranking som världens tionde främsta sjukhus år 2020, nummer två i Europa, och med sitt uppdrag att leverera högspecialiserad vård utgör Karolinska, med nära 16 000 medarbetare fördelat på sjukhusområdena i Solna och Huddinge, en central del av Region Stockholms totala vårdkarta.

I anslutning till Solna-sajten, där majoriteten av Karolinska IT sitter, växer just nu ett av Europas största Life Science-kluster fram inom akademi, forskning och näringsliv. Forskning är ett av Karolinskas grunduppdrag. Karolinska Institutet (KI), där drygt 2000 av Karolinska universitetssjukhusets anställda är verksamma, rankas återkommande som ett av världens bästa universitet för klinisk forskning. Samarbetet med Karolinska Universitetssjukhusets medarbetare, och det arbete vi utför, är en viktig beståndsdel för Karolinska Institutet och dess verksamhet. 

I dag ser vi tydligare än någonsin hur viktig hälso- och sjukvården är för ett välfungerande samhälle, och när belastningen på sjukvårdssystemet ökar höjs även kraven på att avlasta vården med välutvecklade stödsystem. Karolinska IT skapar digitala lösningar som ger sjukhusets medarbetare mer tid för patienterna, automatiserar dagliga rutiner och möjliggör ökat patientdeltagande i delar av vårdprocessen.

På Karolinska skapas stora mängder data från medicinteknisk utrustning, bilder, laboratoriedata och genomics som är basen för diagnostisering och behandling av våra patienter – data som än idag ofta hanteras och analyseras manuellt. Vi arbetar i allt större utsträckning med att införa plattformar och utveckla lösningar för att kunna använda moderna analysförmågor och AI för att identifiera riskgrupper och sätta in förebyggande åtgärder, eller att analysera bild-, DNA- eller mätdata i avancerade beslutsstöd som underlag för rätt behandlingsåtgärder.

Detta område inom IT till sjukvård och life science är såväl i Norden som globalt ett område under stark utveckling, baserat på den enorma potential det har för vården och dess patienter. För att summera: Karolinska IT ska med hjälp av all den kunskap, kompetens och data som finns inom vården – utveckla IT-stöd som bidrar till att skapa sjukvård och forskningsmiljöer i absolut världsklass. Vi kallar det för Livsviktig IT. 

År 2017 inledde Karolinska IT en förändringsresa från mindre IT-avdelning till en modern IT-organisation med inhousekompetens inom strategi, arkitektur, utveckling, förvaltning, infrastruktur och drift. Nu är organisationen redo att ta nästa steg och förstärkas inom flera nyckelområden. Under de närmaste åren gör vi stora investeringar i modern teknologi – med fokus på att skapa bättre förutsättningar för medarbetare och patienter.

Vi fokuserar också på att kombinera informationssäkerhet och stabila driftsmiljöer med agila utvecklingsmodeller och DevOps. Vi vill skapa en dynamisk och omväxlande arbetsmiljö med hög kompetens, där våra medarbetare driver utvecklingsarbetet i nära samarbete med den kliniska vårdverksamheten och marknadsledande aktörer. Vill du vara med och utveckla livsviktig IT och skapa framtidens sjukvård, och tillsammans med oss göra skillnad på riktigt? Ta då chansen och sök någon av de spännande tjänsterna inom Karolinska IT! 
 

Din vardag som lösningsarkitekt BI
Som lösningsarkitekt inom BI har du just nu ett tillfälle att driva lösningsarkitekturen inom detta område för att möta ett accelererande behov av datadrivna beslutsstöd och analys såväl för klinisk verksamhet som forskning. Du kommer att erbjudas ett stimulerande arbete i en kunskapsintensiv organisation och som del av ett utvecklarteam. Du kommer vara den som har det övergripande lösningsansvaret för BI, från källsystemen såsom ekonomi, HR och kliniska system, till datalager vidare till visualisering och rapporter. 

Om tjänsten
Arbetet som lösningsarkitekt innebär bl.a. att:

 • förstå verksamhetens behov och att översätta dem till vad det innebär för BI-lösning och informationsbehov
 • vara med och designa samt utveckla lösningen
 • vara strategisk partner till verksamheten avseende hur förbättrad analys- och beslutsstöd kan bidra till Karolinskas verksamhetsutveckling 
 • säkra att Karolinska har den mest lämpliga arkitekturen med avseende på verksamhetens behov. Arkitekturen skall vara robust, skalbar, kostnadseffektiv och leverera den prestanda som de olika verksamheterna kräver.
 • i dialog med gruppen Strategi och Arkitektur och med hjälp av omvärldsbevakning, förstå Karolinskas målarkitektur för ditt ansvarsområde och driva realisering av målarkitekturen
 • vara delaktig i att kompetens- och verksamhetsutveckla avdelningen   

Vi söker 
Vi söker dig som är en erfaren lösningsarkitekt med driv och engagemang som kan leda förändring i det dagliga arbetet. Som person är du analytisk, kommunikativ och strukturerad samt har en helhetssyn och ett naturligt ledarskap. 

Din kompetens och erfarenhet

 • Du har en teknisk akademisk utbildning; civilingenjör, systemvetare eller motsvarande utbildning.
 • Du är metodiskt driven, har vana att arbeta med BI/DW arkitektur och har mycket goda kunskaper inom databaser t ex MS SQL Server, datatransformeringsverktyg såsom Microsofts SSIS samt visualiseringsverktyg t ex Tableau eller Power BI.
 • Vana av att arbeta med design och uppbyggnad av ETL data processer i data warehouse är ett krav.
 • Vidare så kan du leda analyser av komplexa frågeställningar där du har förmåga att på ett pedagogiskt sätt kommunicera resultatet. Du har utmärkt förmåga att uttrycka dig både muntligt och skriftligt på svenska och engelska.
 • Erfarenhet av business intelligence inom sjukvård, praktiskt informationssäkerhetsarbete samt erfarenhet av teknisk dokumentation och modellering är meriterande.  

Vi kommer också att lägga stor vikt vid personliga egenskaper. Du uppfattas av andra som en naturlig ledare med fokus på utveckling och förbättring. Du har en förmåga att möta andra så att de förstår var de kan bidra med och vill göra det. Du kan kommunicera koncept och idéer på ett sätt som fokuserar insatser mot en gemensam målbild.  Välj att utveckla och utvecklas med oss – vi ser fram emot din ansökan!    Urval kommer att ske löpande.

För att din ansökan ska vara komplett ska den innehålla:  

1. Personligt brev  

2. CV  

Provanställning kan komma att tillämpas i denna rekrytering. Medarbetare som ska arbeta vårdtagarnära på Karolinska Universitetssjukhuset behöver fylla i en hälsodeklaration samt genomgå en enklare hälsoundersökning innan nyanställning.

Karolinska Universitetssjukhuset är ett rökfritt sjukhus!

Vid tjänst som innefattar vård av barn och ungdom kommer Karolinska Universitetssjukhuset att kontrollera den som erbjuds tjänsten mot belastningsregistret.

Liknande jobb

Liknande jobb