Lösningsarkitekt inom området Big Data

Plats
Stockholm (Stad)
Annonserat
den 5 juni 2020
Stängs
den 10 augusti 2020
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Vill du vara med och utveckla framtidens hälso- och sjukvård? 

Karolinska Universitetssjukhuset rankas i tidskriften Newsweeks årliga ranking som världens tionde främsta sjukhus år 2020, nummer två i Europa, och med sitt uppdrag att leverera högspecialiserad vård utgör Karolinska, med nära 16 000 medarbetare fördelat på sjukhusområdena i Solna och Huddinge, en central del av Region Stockholms totala vårdkarta.

I anslutning till Solna-sajten, där majoriteten av Karolinska IT sitter, växer just nu ett av Europas största Life Science-kluster fram inom akademi, forskning och näringsliv. Forskning är ett av Karolinskas grunduppdrag. Karolinska Institutet (KI), där drygt 2000 av Karolinska universitetssjukhusets anställda är verksamma, rankas återkommande som ett av världens bästa universitet för klinisk forskning. Samarbetet med Karolinska Universitetssjukhusets medarbetare, och det arbete vi utför, är en viktig beståndsdel för Karolinska Institutet och dess verksamhet. 

I dag ser vi tydligare än någonsin hur viktig hälso- och sjukvården är för ett välfungerande samhälle, och när belastningen på sjukvårdssystemet ökar höjs även kraven på att avlasta vården med välutvecklade stödsystem. Karolinska IT skapar digitala lösningar som ger sjukhusets medarbetare mer tid för patienterna, automatiserar dagliga rutiner och möjliggör ökat patientdeltagande i delar av vårdprocessen.

På Karolinska skapas stora mängder data från medicinteknisk utrustning, bilder, laboratoriedata och genomics som är basen för diagnostisering och behandling av våra patienter – data som än idag ofta hanteras och analyseras manuellt. Vi arbetar i allt större utsträckning med att införa plattformar och utveckla lösningar för att kunna använda moderna analysförmågor och AI för att identifiera riskgrupper och sätta in förebyggande åtgärder, eller att analysera bild-, DNA- eller mätdata i avancerade beslutsstöd som underlag för rätt behandlingsåtgärder.

Detta område inom IT till sjukvård och life science är såväl i Norden som globalt ett område under stark utveckling, baserat på den enorma potential det har för vården och dess patienter. För att summera: Karolinska IT ska med hjälp av all den kunskap, kompetens och data som finns inom vården – utveckla IT-stöd som bidrar till att skapa sjukvård och forskningsmiljöer i absolut världsklass. Vi kallar det för Livsviktig IT. 

År 2017 inledde Karolinska IT en förändringsresa från mindre IT-avdelning till en modern IT-organisation med inhousekompetens inom strategi, arkitektur, utveckling, förvaltning, infrastruktur och drift. Nu är organisationen redo att ta nästa steg och förstärkas inom flera nyckelområden. Under de närmaste åren gör vi stora investeringar i modern teknologi – med fokus på att skapa bättre förutsättningar för medarbetare och patienter.

Vi fokuserar också på att kombinera informationssäkerhet och stabila driftsmiljöer med agila utvecklingsmodeller och DevOps. Vi vill skapa en dynamisk och omväxlande arbetsmiljö med hög kompetens, där våra medarbetare driver utvecklingsarbetet i nära samarbete med den kliniska vårdverksamheten och marknadsledande aktörer. Vill du vara med och utveckla livsviktig IT och skapa framtidens sjukvård, och tillsammans med oss göra skillnad på riktigt? Ta då chansen och sök någon av de spännande tjänsterna inom Karolinska IT! 

Din vardag som Lösningsarkitekt inom Big Data
Som Lösningsarkitekt har du just nu ett tillfälle att driva uppsättning och anpassning av vår nya analys/innovation- och forskningsplattform för att möta ett accelererande behov av ett gemensamt datalager och AI/Machine Learning, Business Intelligence (BI) och Clinical Intelligence (CI) som en tjänst, såväl för klinisk verksamhet som forskning.   Du kommer erbjudas ett stimulerande arbete i en kunskapsintensiv organisation ihop med strategi- och arkitektturgruppen såväl som utvecklingsteamen. Du kommer vara den som har det övergripande lösningsansvaret för uppsättning av vår analys/innovation- och forskningsplattform i nära samarbete med leverantörer och nyttjande verksamheter. 

Om tjänsten
Arbetet som lösningsarkitekt innebär bl.a. att:

 • förstå verksamhetens behov och utveckla och implementera lösningar ihop med utvecklare i teamet baserat på behoven
 • konfigurera, förvalta och optimera lösningen samt se till att den är skalbar
 • tillgodose säkerhets- och behörighetskrav
 • utbilda verksamheten att använda de nya förmågorna som den nya plattformen möjliggör samt driva utvecklings- och testmetodik tillsammans med utvecklare och testare
 • arbeta tillsammans med andra arkitekter för att utveckla strategier och en sund övergripande arkitektur   

Vi söker
Vi söker dig som är en erfaren lösningsarkitekt med driv och engagemang som kan leda förändring i det dagliga arbetet. Som person är du analytisk, kommunikativ och strukturerad samt har en helhetssyn och ett naturligt ledarskap. 

Din kompetens och erfarenhet

 • Du har minst 3 - 5 års erfarenhet av utveckling och design av datalager, databaser, Hadoop-kluster eller liknande, helst som solution architect
 • Du har en relevant akademisk utbildning motsvarande civilingenjör, högskoleingenjör eller systemvetare
 • Du är van att leda analyser av komplexa frågeställningar där du har förmåga att kommunicera och dokumentera resultat på både svenska och engelska
 • Du har en grundläggande förståelse för prestandaprofiler och användningsområden hos teknisk infrastruktur inom områden som lagring (storage), kapacitet (virtuella maskiner, containers) och nätverk
 • Du har erfarenhet av att arbeta med agila utvecklingsmetoder, DevOps och automation (CI/CD)
 • Du har erfarenhet av systemintegration, ETL eller motsvarande och har kunskaper om utveckling i SQL och något annat programmerings- eller skriptspråk  

Erfarenhet av utveckling eller förvaltning av system inom sjukvårdsområdet, medicinsk informatik och/eller praktiskt informationssäkerhetsarbete är meriterande. 

Vi kommer också att lägga stor vikt vid personliga egenskaper. Du uppfattas av andra som en naturlig ledare med fokus på utveckling och förbättring. Du har en förmåga att möta andra så att de förstår var de kan bidra med och vill göra det. Du kan kommunicera koncept och idéer på ett sätt som fokuserar insatser mot en gemensam målbild.   Välj att utveckla och utvecklas med oss – vi ser fram emot din ansökan!    Urval kommer att ske löpande.

För att din ansökan ska vara komplett ska den innehålla:  

1. Personligt brev  

2. CV  

Provanställning kan komma att tillämpas i denna rekrytering. Medarbetare som ska arbeta vårdtagarnära på Karolinska Universitetssjukhuset behöver fylla i en hälsodeklaration samt genomgå en enklare hälsoundersökning innan nyanställning.

Karolinska Universitetssjukhuset är ett rökfritt sjukhus!

Vid tjänst som innefattar vård av barn och ungdom kommer Karolinska Universitetssjukhuset att kontrollera den som erbjuds tjänsten mot belastningsregistret.

Liknande jobb

Liknande jobb