Strateg inom Molntjänster

Rekryterare
Skatteverket
Plats
Solna, Göteborg eller Malmö.
Annonserat
den 4 december 2020
Stängs
den 6 januari 2021
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Är du vår nya strateg inom molntjänster? Vi söker dig som vill delta i utvecklingen av Skatteverkets molnstrategi och tillsammans med både interna och externa parter identifiera morgondagens behov där du i högsta grad bidrar till samhällsnytta.

Om jobbet
Rollen innebär att stötta Skatteverket i frågor kring molntjänster inom flera dimensioner; avtal, teknik, marknad, upphandling, verksamhetsnytta och strategi. Du är spindeln i nätet och agerar brygga mellan verksamheten och it-avdelningen för att förstå vilka tjänster som behövs för att möta behoven. Du utvärderar kontinuerligt befintliga och nya externa it-tjänster samt utvecklar hur vi kravställer gentemot marknaden.

Du förväntas också delta i utvecklingen av vår molnstrategi och förvaltning av våra rutiner för externa it-tjänster. Vidare ansvarar du för och driver egna initiativ inom Skatteverket där du håller presentationer inför kollegor, ledningsgrupp och externt. Din förmåga att kunna förklara och förmedla komplexa frågor på ett enkelt och pedagogiskt sätt är särskilt viktig i denna roll.

Du representerar Skatteverket i utredningar, nätverk, seminarier, forum, styrgrupper, referensgrupper och deltar i remissarbete, och kommer också leda egna utredningar. Du agerar rådgivare inom molntjänster och deltar i samverkan med andra myndigheter, e-samverkansprogrammet, GAIA-X och andra projekt kring molntjänster. Du har en kontinuerlig dialog med it-branschen för att förstå utvecklingen av marknaden kring molntjänster och stöttar marknaden i att förstå våra krav och behov.

Vi är en stor it-avdelning som erbjuder dig utvecklingsmöjligheter både på djupet och på bredden. Du har flexibel arbetstid och det är en självklarhet för oss att du har balans mellan arbete och fritid. 
Du tillhör organisatoriskt analyssektionen på controllerenheten på it-avdelningen. På vår sektion är vi ca tio kollegor. Du kommer också att ingå i vår Molngrupp. Tänkt placeringsort är Solna eller någon av våra andra större orter där it-avdelningen har sin verksamhet (Göteborg och Malmö) 

Om dig
För att göra ett bra jobb och trivas hos oss på Skatteverket behöver du vara lyhörd, tänka nytt och ta ansvar. Du ska också leva upp till vår medarbetarpolicy.

I det här jobbet ska du:

 • vara självständig och drivande
 • vara utvecklingsinriktad med en väl utvecklad förmåga att lära dig nya saker
 • ha god samarbetsförmåga
 • ha god kommunikationsförmåga och lätt för att uttrycka dig i tal och skrift.

Du ska även ha:

 • en relevant avslutad högskoleutbildning om minst 180 högskolepoäng (120 poäng) alternativt motsvarande kompetens förvärvad genom arbete och som Skatteverket bedömer relevant för rollen
 • erfarenhet av relevant arbete på strategisk nivå
 • erfarenhet av att leda projekt
 • erfarenhet av utredningar och förstudier rörande molntjänster samt erfarenhet av kravställning på molntjänster
 • erfarenhet av leverantörsdialog och avtalsdiskussion
 • övergripande tekniska kunskaper om hur molntjänster realiseras
 • övergripande kunskaper om juridik kopplat till molntjänster, t.ex. GDPR, OSL och tredje lands lagstiftning
 • mycket goda kunskaper i svenska och engelska.

Det är även önskvärt om du dessutom har erfarenhet av:

 • att förstå, beräkna och presentera den totala kostnadsbilden av en it-tjänst
 • GAIA-X
 • öppen källkod
 • metodisk omvärldsbevakning
 • upphandling enligt LOU
 • leverantörsstyrning.

Bra att veta

Anställningen är tillsvidare och kan inledas med provanställning i sex månader.

En anställning hos oss kan innebära placering i säkerhetsklass. En säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) kan därför komma att genomföras före beslut om anställning. För en del av våra arbetsuppgifter i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap.

På skatteverket.se/jobb kan du exempelvis läsa om vårt uppdrag och strategiska inriktning, fördelarna med att jobba hos oss och hur det går till när du söker våra jobb.

Med anledning av Covid-19 genomför vi tills vidare våra intervjuer via videolänk. Det är viktigt att vi tillsammans minskar risken för smittspridning.

Välkommen med din ansökan!

Skatteverkets uppdrag är att bidra till att säkra finansieringen av den offentliga sektorn, bidra till ett väl fungerande samhälle och att motverka brottslighet. Vi skapar förtroende genom att vara lyhörda och ge alla ett bra bemötande. Genom att använda digitaliseringens möjligheter vill vi underlätta för privatpersoner och företag i deras vardag. Tillsammans gör vi samhället möjligt.

Liknande jobb

Liknande jobb