Verksamhetsarkitekt

Plats
Stockholm (Län), Sundsvall (Stad), Västernorrland
Annonserat
den 21 december 2020
Stängs
den 17 januari 2021
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Ansvar och arbetsuppgifter

Försäkringskassan har sedan lång tid tillbaka ett väl utvecklat arbete kring processer. Hälften av Försäkringskassans förmånsprocesser är också informationsmodellerade och framtagna utifrån en organisationsgemensam informationsmodell. Arbete har inletts med att ta fram förmågekarta för myndigheten.

Som verksamhetsarkitekt ansvarar du för utvecklingen och förvaltningen av verksamhetsarkitekturen. Du stödjer Försäkringskassan att nå sina mål och skapar förutsättningar för verksamheten att ta rätt beslut vid strategiska och taktiska vägval. Du använder verksamhetsarkitekturen för att kontinuerligt utveckla myndighetens verksamhet så att den blir hållbar och effektiv för de vi finns till för, på både kort och lång sikt. Därutöver bidrar du till att processer och Försäkringskassans gemensamma informationsmodell (FKGI) används och är integrerade delar i verksamhets- och IT-utvecklingen.

Du arbetar tillsammans med bl.a. verksamhetsutvecklare, chefer och andra arkitekter. Du är representant för verksamhetarkitekturen såväl internt på myndigheten som externt och kan enkelt förklara nyttan av arkitekturarbete. Det dagliga arbetet utförs på både strategisk och operativ nivå. För att lyckas i detta jobb krävs en god erfarenhet och kompetens inom verksamhetsarkitekturområdet, men också en vilja och förmåga att utveckla Försäkringskassan vidare inom det arkitektoniska området.

Vi söker dig som:

 • Examen från högskola/universitet med systemvetenskaplig inriktning eller erfarenheter/kvalifikationer som bedöms likvärdiga
 • Har aktuell erfarenhet av att arbeta som verksamhetsarkitekt eller har arbetet med en organisationsgemensam informationsmodell
 • Har flerårig erfarenhet av verksamhetsutveckling med IT-inslag
 • Har helhetsperspektiv och är van att arbeta resultatorienterat mot strategiska mål
 • Har en mycket god pedagogisk och kommunikativ förmåga och kan analysera och förklara komplexa problem på ett enkelt sätt
 • Har goda kunskaper gällande att leda workshops för att ta fram verksamhetsarkitekturmodeller
 • Självständigt planerar, driver och genomför aktiviteter
 • Har mycket god samarbetsförmåga, kan motivera andra och hantera krav och ifrågasättanden.

Det är meriterande om du:

 • Är certifierad verksamhetsarkitekt
 • Har erfarenhet av att etablera verksamhetsarkitektur i en stor organisation
 • Har stöttat ledningsgrupper i att ta fram målbilder och färdplaner för verksamheten
 • Har tagit fram en dokumenterad målarkitektur för en hel organisation
 • Har erfarenhet av informationsmodellering enligt IRM:s metod
 • Har erfarenhet av informationsmodellering utifrån en organisationsgemensam informationsmodell
 • Har erfarenhet av regelmodellering

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Övrigt

En tjänst, heltid, tillsvidare. Tillträde sker enligt överenskommelse. Provanställning kan bli aktuellt. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm. Placeringsort Sundsvall kan diskuteras.

Kontaktpersoner

Rekryterande chef: Christina Josefsson, tel. 010-116 92 45 (för frågor om tjänsten). HR-specialist: Adelina Popescu tel. 010-112 46 73 (för frågor om rekryteringsprocessen). Fackförbundet ST: Annika Borg tel. 010-116 34 74 Saco-S: Cecilia Silverson, tel. 010-115 26 18. Seko: Johanna Grundström, tel. 010-115 30 44.

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast den 17 januari 2021. Bifoga ditt CV där du beskriver din utbildning och erfarenhet samt ett personligt brev där du berättar varför du söker arbetet. Ladda gärna upp dina examens­bevis, betyg och intyg i samband med din ansökan. När du söker tjänsten kommer du även att besvara en del urvalsfrågor.

Har du skyddad identitet kontaktar du den HR-specialist som finns namngiven i annonsen så får du hjälp med att skicka in din ansökan. Du kan även kontakta HR Helpdesk 0771-52 44 40.

Liknande jobb

Liknande jobb