IT-lösningsarkitekt till Riksbanken i Stockholm

Plats
Stockholm (Län)
Annonserat
den 7 januari 2021
Stängs
den 25 januari 2021
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Vi söker dig som vill vara med och utveckla framtidens pengar! Här finns det unika tillfället att vara med och utveckla, bygga och testa ett konkret förslag, en pilotversion av en digital krona. Vi ställer höga krav på dig som vill jobba med oss men vi erbjuder samtidigt möjlighet att arbeta, växa och utvecklas i en omgivning som få kan matcha.

VI ERBJUDER DIG
Vi erbjuder dig möjligheten att delta i utvecklingen av ett helt nytt digitalt betalningsmedel. Det finns stor bredd och potential i rollen och du erbjuds också möjlighet att bidra till Riksbankens arbete med lösningsarkitektur i stort.

DET HÄR GÖR DU HOS OSS
Som lösningsarkitekt för e-kronaprojektet ansvarar du för frågor som rör lösningsarkitektur i arbetet med att utveckla en framtida e-krona. I din roll kommer du att ansvara för att:

  • översätta verksamhetens behov till lösningsförslag
  • kravställa, ta fram, utvärdera och dokumentera nya/förändrade lösningar
  • organisera och leda krav- och lösningsworkshoppar
  • samverka med interna och externa intressenter avseende lösningsarkitektur
  • omvärldsbevaka, vilket kan innebära deltagande i vissa internationella forum
  • bidra till att ta fram strategier för Riksbankens arbete med lösningsarkitektur i stort

Som stöd i genomförandet samarbetar du med en grupp specialister med expertkunskap inom olika områden. Du stöttar också övriga delar av projektet och deltar i annat arbete inom ditt kompetensområde internt och externt.

DITT TEAM
Riksbankens IT-verksamhet leds av en IT-chef och består av fyra enheter som leds av varsin enhetschef. Du tillhör Enheten för arkitektur, IT-säkerhet och e-krona och jobbar med e-kronaprojektet. Vårt mål är att IT ska vara en strategisk partner till verksamheten och IT har höga ambitioner att ligga i framkant vad gäller teknik och sitt IT-stöd. Vi arbetar processorienterat enligt ITIL och IT-miljön innehåller flera samhällskritiska system.

MER OM DIG
Du är initiativtagande samt mål- och resultatinriktad då denna roll innebär ett stort eget ansvar. För att lyckas i rollen är du kvalitetsmedveten, strukturerad och har en väl utvecklad problemlösande analysförmåga. Du är van att leda workshops, dokumentera och presentera. Du är positiv och trivs med att arbeta tillsammans med andra mot ett gemensamt mål. Du kommunicerar och skriver flytande både på svenska och engelska. Du kan diskutera tekniska frågeställningar och lösningar med både tekniska specialister och personer utan teknisk kunskap.

Du har universitets- eller högskoleutbildning inom datavetenskap, systemvetenskap eller motsvarande. Du har mångårig erfarenhet av systemutveckling och arbete i rollen som IT-lösningsarkitekt, gärna inom betalningsmarknaden eller finansiella sektorn. Du har erfarenhet av att omsätta kunskap till praktisk tillämpning med fokus på framdrift, realisering, återanvändbarhet och kostnadseffektivitet. Du har kunskap om olika metoder för integration samt erfarenhet av att se strukturer och samband och fånga dessa i förståeliga modeller. Du har förmåga till helhetssyn och genuint intresse för hur IT kan användas för att stödja verksamheten. Det är meriterande med erfarenhet av kravställning mot leverantörer. Arbete inom offentlig sektor och kompetens inom betalningsmarknaden, betalningsinfrastruktur, Distributed Ledger Technology (DLT) och nätverk är också meriterande. Det är meriterande om du har certifiering som lösningsarkitekt, verksamhetsarkitekt, IT-arkitekt eller motsvarande.

Informations- och IT-säkerhet är mycket viktigt inom Riksbanken och du bör därför ha arbetat som IT-lösningsarkitekt i en organisation där IT-säkerhetsfrågor är i fokus.

MER OM TJÄNSTEN
Tjänsten är en tillsvidareanställning med tillträde enligt överenskommelse. Tjänsten är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning innefattande registerkontroll och särskild personutredning kommer att göras på slutkandidaten. I vissa fall ställs krav på svenskt medborgarskap och säkerhetsprövningssamtal för säkerhetsklassade tjänster.

ATT JOBBA PÅ RIKSBANKEN
Riksbanken ser till att pengarna behåller sitt värde över tid och att betalningar kan ske säkert och effektivt. Vi ger också ut Sveriges sedlar och mynt. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag för en stark och säker ekonomi. Här får du utmaning och utveckling varje dag i en händelserik miljö. Hos oss får du kunniga och engagerade kollegor och stor möjlighet till kompetensutveckling.

Huvudkontoret är beläget på Brunkebergstorg mitt i centrala Stockholm.

INTRESSERAD?
Vi vill ha din ansökan med CV inklusive relevanta betyg senast den 25 januari. Vi vill att du i denna rekrytering besvarar ett antal urvalsfrågor.

Logiska tester och arbetsprov kan komma att ingå som en del av rekryteringsprocessen. Vi genomför bakgrundskontroller på slutkandidaterna, vilket innebär att du lämnar in examensbevis eller annat dokument som styrker din utbildning och vi kontrollerar att dessa stämmer.

 

Kontaktpersoner
Siniša Cicović
Enhetschef
08-787 03 21

Liknande jobb

Liknande jobb