Data engineer till Statistikenheten

Plats
Stockholm (Län)
Annonserat
den 23 februari 2021
Stängs
den 16 mars 2021
Ref:
2021-00151
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Nu höjer vi ambitionen ytterligare i vår statistikverksamhet för att möta framtiden. Ta chansen att vara med och utveckla vår förmåga att samla in, bearbeta och analysera finansiell statistik.

VI ERBJUDER DIG
Utmanande arbetsuppgifter i en händelserik miljö där Sveriges ekonomiska utveckling står i fokus. Hos oss får du kunniga och engagerade kollegor och stor möjlighet till kompetensutveckling

DET HÄR GÖR DU HOS OSS
Som data engineer på Statistikenheten är du med och leder utvecklingen av hur Riksbanken samlar, bearbetar, analyserar och tillgängliggör komplexa data. Du identifierar, designar och implementerar processförbättringar genom att till exempel automatisera manuell hantering. Du etablerar även nya verktyg och metoder som innebär att vi på ett stabilt och effektivt sätt kan ta fram statistik och dataunderlag av hög kvalitet. Eftersom vi är i början av vår utvecklingsresa har du stort inflytande på verktygsval, arbetssätt och på det sätt vi väljer att strukturera våra dataflöden. Arbetsuppgifterna medför regelbundna kontakter med Statistiska centralbyrån och med internationella organisationer, såsom ECB, BIS och IMF.

DITT TEAM
Statistikenheten på avdelningen för penningpolitik består idag av 14 personer men kommer växa de kommande åren i takt med att verksamheten utvecklas. Enheten ansvarar för stora delar av Sveriges finansiella statistik och leder Riksbankens statistikarbete. Du arbetar tillsammans med data engineers, statistiker och ekonomer på enheten men även avdelningsöverskridande inom banken och kommer att vara i nära kontakt med både IT- och policyfrågor.

MER OM DIG
Du har ett gediget intresse av att utveckla stabila och automatiserade processer för databearbetning. Du har en relevant akademisk examen (t.ex. med inriktning mot datavetenskap, ingenjör, statistik, matematik, programmering),  arbetar som data engineer eller i liknande roll idag och har 3-5 års erfarenhet inom området. Du utvecklar obehindrat skript för att hantera data i programmeringsspråk som Python, Scala eller liknande och är van vid att automatisera rutiner för kodutveckling i verktyg såsom Azure DevOps. Det är även meriterande om du har erfarenheter från något av följande:  

  • Databasutveckling (ETL) till exempel SQL server
  • Schemavalidering för att säkerställa kvalitet (XML, JSON)
  • Hämtning av data från olika källor såsom API:er (Scrapy)

Du drivs av att förstå datahanteringen från ax-till-limpa och att arbetar genom hela processen. Som person är du strukturerad, noggrann, självgående, initiativrik och resultatinriktad. Du har god analysförmåga och uttrycker dig väl i tal och skrift på svenska och engelska. Du kan kommunicera dina idéer och tankar och har lätt för att samarbeta.

MER OM TJÄNSTEN
Tjänsten är en tillsvidareanställning med tillträde omgående eller enligt överenskommelse.

ATT JOBBA PÅ RIKSBANKEN
Riksbanken ser till att pengarna behåller sitt värde över tid och att betalningar kan ske säkert och effektivt. Vi ger också ut Sveriges sedlar och mynt. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag för en stark och säker ekonomi. Här får du utmaning och utveckling varje dag i en händelserik miljö. Hos oss får du kunniga och engagerade kollegor och stor möjlighet till kompetensutveckling.

Huvudkontoret är beläget på Brunkebergstorg mitt i centrala Stockholm. Som anställd på Riksbanken tar du del av bra förmåner som bland annat generösa semestervillkor, möjlighet till ledarledda träningspass och gym, subventionerad lunch i personalmatsalen, friskvårdsbidrag och subventionerad massage. Läs mer om våra förmåner här. Följ oss även på linkedinfacebook och twitter för att se våra senaste uppdateringar. Läs mer om hur det är att arbeta på Riksbanken här.

INTRESSERAD?
Vi vill ha din ansökan med CV och personligt brev inklusive relevanta betyg senast den 16/3 2021. Vi vill att du i denna rekrytering besvarar ett antal urvalsfrågor. 

Logiska tester och arbetsprov kan komma att ingå som en del av rekryteringsprocessen. Vi genomför också bakgrundskontroller på slutkandidaterna, vilket innebär att du lämnar in examensbevis eller annat dokument som styrker din utbildning och vi kontrollerar att dessa stämmer. Du kan välja att ladda upp relevanta dokument redan vid ansökningstillfället eller så inlämnar du dessa längre fram i processen om det blir aktuellt. Du kan läsa mer om hur det fungerar när du söker jobb på Riksbanken här. Har du frågor kring tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jyry Hokkanen på telefon 08-7870557. Vi ser fram emot att få kontakt med dig!

Vi återkopplar till dig via mail och ber dig att noga se över både inkorg och skräppost så du inte missar något. Du får också gärna kontakta oss med vändande mail om du upptäcker att utskicken inte hamnar rätt.

Vi har valt annonseringskanaler och undanber oss försäljare av rekryteringstjänster och annonser.

Liknande jobb

Liknande jobb