Arbeta med tillsyn av informations- och IT-säkerhet

Rekryterare
Livsmedelsverket
Plats
Uppsala (Län)
Annonserat
den 8 april 2021
Stängs
den 3 maj 2021
Ref:
2021/01624
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

På Livsmedelsverket arbetar vi med något som ingen kan vara utan, maten. Vi erbjuder intressanta och utvecklande arbetsuppgifter i frågor som berör alla människor och viktiga samhällsfunktioner.

Är du intresserad av att arbeta med  IT- och informationssäkerhet och samtidigt bidra till samhällsnytta? Som del av Livsmedelsverkets NIS-team får du arbeta med tillsyn av IT- och informationssäkerhet hos Sveriges dricksvattenleverantörer. Tillsammans med engagerade och kompetenta medarbetare arbetar du för Livsmedelsverkets uppdrag om att vi i Sverige ska ha säker mat och säkert dricksvatten.

Här gör du samhällsnytta

Dricksvatten utgör samhällets viktigaste livsmedel och Livsmedelsverket har länge varit den myndighet som ansvarar för samordning av dricksvattenfrågor i Sverige. Sedan 2018, när NIS-direktivet trädde i kraft i Sverige, har Livsmedelsverket ett viktigt uppdrag som innebär tillsyn av att dricksvattenproducenter har tillräcklig säkerhet i sina nätverk och informationssystem.

Tillsynsarbetet är etablerat i en första fas och behöver vidareutvecklas och förbättras inför nästa steg. Målet är alltid en effektiv tillsyn!

Ett mångfacetterat uppdrag

Du kommer att tillhöra team NIS-tillsyn, som är en del av IT-och serviceavdelningen. Teamet är i dagsläget en grupp om fyra personer. Som del av teamet kommer du att genomföra tillsyn och utveckla och förvalta vår tillsynsprocess inom NIS-lagen. Du kommer att läsa och tolka den lagstiftning som gäller och arbeta med både andra myndigheter och våra egna föreskrifter inom NIS. Du tillhandahåller också rådgivning inom området för dricksvattenleverantörer.

I den här rollen förväntas du även delta i arbetet med Livsmedelsverkets egen informationssäkerhet under ledning av vår informationssäkerhetssamordnande roll. Det kan till exempel innebära framtagning av styrdokument, att hålla i utbildningar internt, medverka i informationssäkerhetsklassificeringar och riskanalysarbete eller att bistå med andra granskningar och analyser inom informations- och IT-säkerhetsområdet.

Tjänsten, som är placerad i Uppsala, kommer att innebära en hel del resande inom Sverige.

Dina kvalifikationer

Vi söker nu två lite olika profiler till vårt NIS-team, en senior och en mer junior profil. Båda profilerna ska, förutom att ha intresse för arbetsuppgifterna ovan, uppfylla följande krav:

  • Några års erfarenhet av att arbeta med informations- och IT-säkerhet samt kunskap om standarder inom området, ex. ISO27001
  • Kunskap om IT-miljöers uppbyggnad och förståelse för vilka tekniska och administrativa sårbarheter som dessa kan uppvisa
  • Svenskt medborgarskap, med anledning av att tjänsten är säkerhetsklassad. Vi gör en säkerhetsprövning med registerkontroll enligt bestämmelserna i säkerhetsskyddslagen.
  • B-körkort samt god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och förståelse för engelska

Meriterande för båda tjänster, men särskilt den mer seniora profilen:

  • Utbildning inom data/systemvetenskap eller annan relevant eftergymnasial utbildning
  • Arbetat med revision inom informations- och IT-säkerhetsområdet gentemot ramverk och standarder som till exempel ISO27001 eller PCI DSS, alternativt arbetat med tillsynsarbete inom området 
  • Arbetat med tolkning av lagstiftning och föreskrifter, gärna inom informationssäkerhetsområdet eller inom NIS-regleringen
  • Arbetat med (automations)system i produktions- och processmiljö, med kunskap om nätverksteknik och industriell kommunikation, företrädesvis inom vattensektorn

Dina personliga egenskaper

Som person är du analytiskt lagd och har ett strukturerat arbetssätt där du förhåller dig till aktuella rutiner och instruktioner. Du tar egna initiativ och är van att arbeta både självständigt och i team. Du har lätt för att kommunicera med din omgivning och har inga problem att vara den ledande parten i möten med andra. Med din lyhördhet och tydlighet skapar du förtroende och goda relationer i arbetet.

Viktigt för tjänsten är också hög personlig mognad, gott omdöme och mod att stå kvar i fattade beslut. Självklart har du ett förhållningssätt som bidrar till att skapa ett bra arbetsklimat och utveckling. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper!

All tillsvidareanställd personal vid Livsmedelsverket är krigsplacerad inom myndigheten.

Kontakt: Du är välkommen att kontakta rekryterande chef Katarina Sunnegårdh. Representant för Saco-S är Shara Unnegård och för ST är Annika Gunnarsson. Samtliga nås via vår växel, tel. 018-17 55 00.

Sista ansökningsdag: 2021-04-26. Ansök via platsannonsen på livsmedelsverket.se/lediga jobb, märk ansökan med diarienummer.

Anställningsform: Tillsvidare, heltid

Tillträde: Omgående, enligt överenskommelse

Område/avdelning: Strategisk utveckling och stöd/IT- och serviceavdelningen/Team NIS-tillsyn

Diarienummer: 2021/01624

Vi tillämpar 6 månaders provanställning. Betyg, intyg och ID-handling som styrker din ansökan tas med vid en eventuell intervju.

Välkommen med din ansökan!

Liknande jobb

Liknande jobb