Analytiker/Data Scientists till Analys och Prognos

Plats
Stockholm (Län)
Annonserat
den 17 maj 2021
Stängs
den 30 maj 2021
Ref:
FK 2021/008047
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter. Vi spelar en stor roll för den enskilde individen och för välfärden i det svenska samhället. Läs mer om Försäkringskassan som arbetsgivare och hur det är att jobba hos oss. Att jobba statligt innebär att du delar våra grundläggande värderingar.

Är du intresserad av att jobba med avancerad analys och AI på en av myndighetssveriges vassaste och mest välrenommerade analysfunktioner? Vill du att det du utvecklar används i stor skala och med hög grad av samhällsnytta?

Försäkringskassan har kommit långt i sin tillämpning av avancerad analys och AI i syfte att motverka bidragsbrott och överutnyttjande av socialförsäkringen. Vi använder oss även av analys för att erbjuda en hög grad av kundservice samt för att uppnå hög effektivitet i vår verksamhet genom bl.a. automatisering. Vi jobbar med omfattande interna och externa data.

Vi använder en rad olika avancerade analysmetoder såsom prediktiv analys, text- och nätverksanalys. Vår moderna analysplattform består av SAS, R och Python.

I nära dialog med verksamhetsspecialister från olika delar av myndigheten, fångar vi behov och implementerar analytiska tillämpningar som stöd i våra manuella och digitala processer.

För att stärka vår leveranskapacitet söker vi nu efter analytiker/Data Scientists. Du kommer att tillhöra enheten Urvalsanalys som är en del av avdelningen Analys och Prognos.

Ansvar och arbetsuppgifter
Som analytiker/Data scientist kommer du, inom ramen för Urvalsanalys uppdrag, vara ansvarig för att ta fram och över tid anpassa analysmodeller som används i vår verksamhet. Detta sker i nära samarbete med verksamhetsspecialister, IT, jurister och medarbetare inom analysavdelningen. Till ditt stöd har du en dokumenterad arbetsprocess för utveckling och livscykelhantering av vårt arbete samt ett team av kompetenta och trevliga kollegor.

Arbetsuppgifterna innebär att:

 • Identifiera behov, formulera krav och lösningsförslag i nära samarbete med verksamhetsspecialister i Försäkringskassan, IT, ansvariga för datalager samt analytiker inom Urvalsanalys
 • Ta fram och vidareutveckla analysmodeller
 • Dokumentera enligt definierad arbetsprocess

Vi söker dig som:

 • har akademisk examen på minst magisternivå med inriktning mot statistik, matematisk statistik, matematik, ekonometri eller erfarenheter/kvalifikationer som bedöms likvärdiga
 • är van användare av SAS, Python, R eller program som bedöms likvärdiga
 • har en god metodkunskap inom kvantitativ analys samt erfarenhet av kvalificerat analysarbete
 • har vana att hantera och bearbeta data samt kombinera data från olika källor
 • har hög grad av initiativförmåga och har förmågan att omsätta saker i konkreta resultat
 • är social och en bra relationsbyggare
 • har förmåga att effektivt leda arbetsmöten med fokus på resultat
 • prioriterar och fokuserar på det som är viktigast samt behåller lugnet även under tider då det är mer hektiskt
 • har god kommunikativ förmåga i både tal och skrift 
 • är noggrann, kvalitetsmedveten och har en mycket god analytisk förmåga
 • är prestigelös och har en god förmåga att samarbeta och skapa goda relationer

Det är meriterande om du:

 • har gått masterprogram inom matematik eller systemvetenskap med inriktning mot AI/machine learning alternativt har doktorerat inom relevant område.
 • har dokumenterade erfarenheter från arbete inom socialförsäkringen eller annan myndighet
 • har erfarenhet som kravanalytiker
 • har erfarenhet att använda SAS EG eller SAS EM, SAS VDMML
 • har kunskaper om strukturen på Försäkringskassans datalager
 • har arbetat inom risk-/fraudområdet inom offentlig sektor eller inom finansbranschen

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.


Övrigt
Två tillsvidareanställningar, heltid, med tillträde enligt överenskommelse. Provanställningar kan bli aktuella. Placering i Stockholm (Telefonplan). Du måste vara svensk medborgare eftersom arbets­upp­gifterna inom anställningen är placerade i säkerhetsklass. Vi kommer att göra en säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen. I denna rekrytering kan arbetspsykologiska test komma att användas som en del i urvalsarbetet.

Kontakt
Om du har frågor, är du välkommen att kontakta rekryterande chef: Enhetschef Anders Viseth, 010-116 26 85 (för frågor om tjänsten), HR-specialist: Stig Lindblom, 010–116 90 63 (för frågor om rekryteringsprocessen). Fackförbundet ST: Henrik Lindholm, 010-116 92 35, Saco-S: Lars-Göran Karlsson, 010-116 92 52. Seko: Johanna Grundström, 010- 115 30 44.

Ansökan
Välkommen med din ansökan senast den 30 maj 2021. Ladda gärna upp dina examensbevis, betyg och intyg i samband med din ansökan.

Har du skyddad identitet kontaktar du den HR-specialist som finns namngiven i annonsen så får du hjälp med att skicka in din ansökan. Du kan även kontakta HR Helpdesk 0771-52 44 40.

Liknande jobb

Liknande jobb