FRA

FRA söker Threat Hunters och incidenthanterare

Rekryterare
FRA
Plats
Stockholm, Sweden
Annonserat
den 27 oktober 2021
Stängs
den 14 november 2021
Ref:
2810613
Kategori
Säkerhet
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid
Vill du skydda Sveriges mest samhällskritiska verksamheter och bidra till Sveriges oberoende i världen? FRA söker nu en kreativ person som är skicklig inom IT-området och vill utvecklas i en roll som IT-säkerhetsspecialist med fokus på threat hunting och incidenthantering. För rätt person kan vi erbjuda ett varierande arbete i en spännande och utmanande miljö där du får vara med och göra verklig skillnad, varje dag. På FRA arbetar vi med unika uppgifter - för Sveriges säkerhet och integritet.

Ditt uppdrag

Som IT-säkerhetsspecialist med fokus på threat hunting och incidenthantering hör du till en enhet inom avdelningen för cyberverksamhet. Avdelningen ska bidra till att stärka skyddet mot kvalificerade IT-angrepp hos Sveriges mest skyddsvärda verksamheter.

I rollen som IT-säkerhetsspecialist är din huvudsakliga arbetsuppgift att utveckla och genomföra IT‑säkerhetsanalyser, framförallt i form av:
 • Threat hunting,
 • Intrångsdetektering,
 • IT-incidenthantering,
 • Forensikarbete.

Du ingår i team med djup teknisk kunskap och gedigen erfarenhet, som fokuserar på utredningar och åtgärder för respektive uppdragsgivares bästa. Du bidrar aktivt och tar initiativ till att forma och utveckla enhetens verksamhet för att kunna erbjuda insatser som stärker de mest skyddsvärda verksamheterna. Det dagliga arbetet sker i viss utsträckning självständigt, men också i mindre grupper bestående av olika kompetenser, där du bidrar med din specifika kunskap. I rollen ingår det att analysera, sammanställa och presentera dina resultat i muntlig såväl som skriftlig form.

Då cybersäkerhet är ett område under ständig och snabb förändring, utvecklar och anpassar vi kontinuerligt hur vi arbetar. Du erbjuds goda möjligheter till kompetensutveckling och förväntas också kontinuerligt utveckla din egen och enhetens kompetens, för att kunna ligga steget före.

Resor inom landet förekommer som en del av uppdraget. Resor utrikes kan förekomma. Tjänsten innefattar hantering av sekretessbelagda uppgifter, därför läggs det stor vikt vid att du är bekväm att hantera dessa.

Du kan

Vi söker dig som har ett genuint intresse för teknik, med fokus på IT-säkerhet och en vilja att fördjupa dig på området. Din tekniska baskunskap har du förvärvat via akademisk examen eller genom arbetslivserfarenhet. Du har erfarenhet från IT‑relaterade arbetsuppgifter inom framförallt IT-säkerhet, till exempel inom drift, incidenthantering, forensik eller SOC‑verksamhet. Du är också van att arbeta i Windows- eller Linuxbaserade miljöer.

Vi ser gärna att du har fördjupade kunskaper och erfarenhet inom ett eller flera teknikområden, exempelvis inom:
 • Nätverksteknik,
 • Operativsystem,
 • Systemadministration,
 • Intrångsdetektering,
 • Systemutveckling,
 • Webbapplikationer,
 • Datorhårdvara,
 • Mobila enheter.

Meriterande är om du har fördjupad kunskap och erfarenhet inom ett eller flera ytterligare teknikområden. Sådana kan till exempel vara IT-forensiska utredningar, logganalys, threat hunting, malware‑analys eller reverse engineering. Kanske har du stött på eller är bekväm med begreppen:
 • PCAP,
 • SIEM-lösning, exempelvis ELK,
 • Zeek,
 • IDS/IPS,
 • YARA,
 • Plaso,
 • SIFT,
 • IDA, OllyDBG, Ghidra eller motsvarande reversing-verktyg,
 • Python, Powershell eller motsvarande skriptspråk.


Du är

Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig som utöver ditt tekniska engagemang är prestigelös med en problemlösande attityd. Arbetsuppgifterna innebär delvis självständigt arbete vilket ställer krav på initiativförmåga, egen motivation och förmåga att prioritera och slutföra arbetsuppgifter. Du tycker om att lära dig nya saker och att utvecklas tillsammans med verksamheten. Du är analytiskt lagd och gillar att söka kreativa lösningar där manualen tar slut. Du har tålamod och är tydlig i din kommunikation till såväl kolleger som uppdragsgivare, även under tidspress.

För att trivas i rollen krävs att du tilltalas av utmanande problemställningar och att du gillar att ständigt lära dig nya saker då våra uppdrag varierar, ofta i både storlek och komplexitet. Då du arbetar nära både ditt eget team, andra delar av myndigheten samt uppdragsgivare är det viktigt att du har samarbetsförmåga och att du med positiv attityd skapar både engagemang och delaktighet. Verksamheten ställer stora krav på lojalitet, integritet och omdöme.

Om FRA

FRA är en civil myndighet med ca 900 anställda som lyder under Försvarsdepartementet. Genom underrättelseverksamheten, där signalspaning bedrivs, ger FRA stöd till regeringens utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik på kort och lång sikt. Det sker också genom vårt arbete med att skapa förutsättningar för ett cyberförsvar och att bidra till att skydda samhällsviktiga informationssystem.

Vi erbjuder flexibla arbetstider och tror att frihet under ansvar och flexibilitet bidrar till balans mellan arbete och fritid och välmående personal. Vi värdesätter god hälsa hos våra medarbetare och erbjuder bland annat friskvård under arbetstid. På FRA finns en sedan länge starkt förankrad idrottsklubb som möjliggör att våra medarbetare har tillgång till diverse olika träningsaktiviteter.

Vi erbjuder intressanta arbetsuppgifter med goda möjligheter till egen utveckling och förutsättningar till intern karriärrörlighet. Vi är övertygade om att en blandning av människor med olika bakgrund skapar en dynamisk och kreativ arbetsmiljö - våra olikheter är vår styrka.

Mer information

Arbetsplatsen är belägen i närheten av Drottningholm, ca 10 min med buss från Brommaplan. Svenskt medborgarskap är ett krav då anställning vid FRA innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för att få anställning är godkänd säkerhetsprövning med registerkontroll. Säkerhetsprövningen kommer att genomföras i enlighet med bestämmelser i säkerhetsskyddslagen. Vi tillämpar sex månaders provanställning. För mer information är du välkommen att kontakta rekryterande chef på telefon 010‑557 42 76. Fackliga företrädare nås på 010‑557 46 00.

Vi tar emot ansökningar via www.fra.se senast 2021-11-14.
Referensnummer 3554/21.

Då vi inför denna rekrytering redan tagit ställning till de rekryteringskanaler vi önskar använda undanber vi oss att bli kontaktade för ytterligare erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.

Liknande jobb

Liknande jobb