IT-lösningsarkitekt till Riksbanken i Stockholm

Plats
Stockholm (Stad)
Annonserat
den 10 november 2021
Stängs
den 6 december 2021
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Är du en mycket erfaren IT-lösningsarkitekt inom applikationsområdet och vill arbeta med utmanande uppgifter i en spännande miljö där Sveriges ekonomiska utveckling står i fokus? Vi ställer höga krav på dig som vill jobba med oss men vi erbjuder samtidigt möjlighet att arbeta, växa och utvecklas i en omgivning som få kan matcha.

VI ERBJUDER DIG
Du kommer att ha en mycket viktig roll där du är med och driver förändringsarbete för att skapa Riksbankens framtida lösningar. Hos oss får du kunniga och engagerade kollegor och mycket stor möjlighet till kompetensutveckling.

DET HÄR GÖR DU HOS OSS
Du ansvarar för frågor som rör IT-lösningsarkitektur i arbete med att utveckla Riksbankens framtida lösningar. Du kommer bl.a. att ansvara för att:

  • översätta verksamhetens behov till lösningsförslag
  • kravställa, ta fram, utvärdera och dokumentera nya/förändrade lösningar
  • hålla samman applikationsarkitektur och stödja verksamheten, IT och leverantörer med en övergripande förståelse för Riksbankens lösningar, applikationer och system
  • stödja och samverka med Riksbankens driftsleverantör i frågor avseende applikationsarkitektur och infrastruktur
  • organisera och leda krav- och lösningsworkshoppar
  • samverka med interna och externa intressenter avseende lösningsarkitektur
  • säkerställa att IT strategi, styrande principer och riktlinjer för IT-arkitektur efterlevs och kontinuerligt utvecklas
  • jobbar på både strategiskt, taktiskt operativ nivå
  • omvärldsbevaka vilket kan även innebära deltagande i vissa internationella forum

Arbetet utförs i nära samverkan med verksamheten, IT-arkitekter samt system- och driftleverantörer. Du har stor förståelse för verksamhetens behov, bidrar med din erfarenhet och kunskap och agerar expert och rådgivare i frågor kring hur verksamheten kan utvecklas med hjälp av IT. Vid behov agerar du även som projekt-/aktivitetsledare, eller som förvaltnings- eller systemansvarig för något/några av Riksbankens verksamhetssystem.

DITT TEAM
Riksbankens IT-verksamhet leds av en IT-chef och består av fyra enheter som leds av varsin enhetschef. Du tillhör Enheten för arkitektur, IT-säkerhet och e-krona. Riksbankens mål är att IT ska vara en strategisk partner till verksamheten och IT har höga ambitioner att ligga i framkant vad gäller teknik och sitt IT-stöd. Riksbanken arbetar processorienterat enligt ITIL och IT-miljön innehåller flera samhällskritiska system.

MER OM DIG
Du har universitets- eller högskoleutbildning inom datavetenskap, systemvetenskap eller motsvarande kunskaper du fått genom arbete. Du har förmåga till helhetssyn och genuint intresse för hur IT kan användas för att stödja verksamhetens behov. Du har flera år praktisk erfarenhet av systemutveckling och arbete i rollen som IT-lösningsarkitekt, gärna inom Business Inteligence/Analys, betalningsmarknaden och/eller finansiella sektorn. Du har erfarenhet av att omsätta kunskap till praktisk tillämpning med fokus på framdrift, realisering, återanvändbarhet och kostnadseffektivitet. Du har erfarenhet av att se strukturer och samband och fånga dessa i förståeliga modeller.

Du är initiativtagande samt mål- och resultatinriktad. Du är positiv, drivande och strukturerad. För att lyckas i den här rollen är du analytisk, kvalitetsmedveten och bra på att lösa komplexa problem. Du är van att leda workshops, dokumentera och presentera. Du har en god samarbetsförmåga och trivs att arbeta tillsammans med andra mot ett gemensamt mål. Du har också en mycket god kommunikationsförmåga och du kommunicerar och skriver flytande både på svenska och på engelska. Du kan diskutera tekniska frågeställningar och lösningar både med tekniska specialister och med personer utan teknisk kunskap.

Informations- och IT-säkerhet är mycket viktigt inom Riksbanken och du bör därför ha arbetat som IT-lösningsarkitekt i en organisation där IT-säkerhetsfrågor är i fokus. Det är meriterande med erfarenhet av kravställning mot leverantörer. Det är också meriterande om du har certifiering som lösningsarkitekt, verksamhetsarkitekt, IT-arkitekt eller motsvarande.

MER OM TJÄNSTEN
Tjänsten är en tillsvidareanställning med tillträde enligt överenskommelse. Tjänsten är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning innefattande registerkontroll och särskild personutredning kommer att göras på slutkandidaten. I vissa fall ställs krav på svenskt medborgarskap och säkerhetsprövningssamtal för säkerhetsklassade tjänster.

ATT JOBBA PÅ RIKSBANKEN
Riksbanken ser till att pengarna behåller sitt värde över tid och att betalningar kan ske säkert och effektivt. Vi ger också ut Sveriges sedlar och mynt. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag för en stark och säker ekonomi. Här får du utmaning och utveckling varje dag i en händelserik miljö. Hos oss får du kunniga och engagerade kollegor och stor möjlighet till kompetensutveckling.

Huvudkontoret är beläget på Brunkebergstorg mitt i centrala Stockholm. Som anställd på Riksbanken tar du del av bra förmåner som bland annat generösa semestervillkor, möjlighet till ledarledda träningspass och gym, subventionerad lunch i personalmatsalen, friskvårdsbidrag och subventionerad massage. Läs mer om våra förmåner här. Följ oss även på linkedinfacebook och twitter för att se våra senaste uppdateringar.

Läs mer om hur det är att arbeta på Riksbanken här.

INTRESSERAD?
Vi vill ha din ansökan med CV inklusive relevanta betyg senast den 6 december. Vi vill att du i denna rekrytering besvarar ett antal urvalsfrågor. På så vis kan du enkelt söka tjänsten och vi ges möjligheten att utvärdera våra kandidater på lika villkor.

Logiska tester och arbetsprov kan komma att ingå som en del av rekryteringsprocessen. Vi genomför också bakgrundskontroller på slutkandidaterna, vilket innebär att du lämnar in examensbevis eller annat dokument som styrker din utbildning och vi kontrollerar att dessa stämmer. Du kan välja att ladda upp relevanta dokument redan vid ansökningstillfället eller så inlämnar du dessa längre fram i processen om det blir aktuellt. Du kan läsa mer om hur det fungerar när du söker jobb på Riksbanken här. Vi ser fram emot att få kontakt med dig!

Vi återkopplar till dig via mail och ber dig att noga se över både inkorg och skräppost så du inte missar något. Du får också gärna kontakta oss med vändande mail om du upptäcker att utskicken inte hamnar rätt.

Vi har valt annonseringskanaler och undanber oss försäljare av rekryteringstjänster och annonser.

 

Kontaktpersoner

Siniša Cicović
Enhetschef
08-787 03 21

Liknande jobb

Liknande jobb