Polismyndigheten

IT-forensiker inom extrahering till NFC Linköping

Rekryterare
Polismyndigheten
Plats
Linköping
Annonserat
den 7 december 2021
Stängs
den 3 januari 2022
Ref:
C69549/2021
Anställningsform
Tillsvidare
Sysselsättning
Heltid

Arbetsplatsbeskrivning
Är du redo för en större uppgift? Vi söker nu en IT-forensiker till Mjukvaruforensikgruppen. Hos oss kommer du tillsammans med engagerade och trevliga kollegor utvecklas och få erfarenheter för livet, samtidigt som ditt arbete bidrar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.

Beskrivning av arbetsplats
Nationellt forensiskt centrum, NFC, är en avdelning i Polismyndigheten. I nära samverkan med utredningsverksamheten leder, utvecklar och utför vi forensiskt arbete för en framgångsrik brottsbekämpning. Vi verkar inom områdena informationsteknik, biologiska spår, kemi och teknik samt droganalys. Vi ansvarar för hela den forensiska processen inom polisen, från kriminaltekniska platsundersökningar, laborativ verksamhet och IT-forensik till forensiska expertutlåtanden i brottmål. I uppdraget ingår också att bedriva strategisk forskning och utveckling för att framtidssäkra polisens forensiska förmåga. Det gör vi i nära samarbete med såväl Nationella operativa avdelningen, Noa, och polisregionerna, som med externa samarbetspartners både i Sverige och utomlands. Vi agerar också expertstöd och bedriver utbildning. Vi är drygt 600 medarbetare på totalt tolv driftställen, från Umeå i norr till Malmö i söder. Vårt största laboratorium och vårt avdelningskansli finns i Linköping.

På Informationstekniksektionen har vi en samlad kompetens inom det it-forensiska området som innefattar data, bild, video, ljud, sensorteknik, elektronik och mobiltelefoni. Förutom it-forensiska undersökningar arbetar vi också med undersökningar av handstil, dokument och sedlar. Sektionens har i uppdrag att utveckla nya metoder och verktyg till hela Polismyndigheten för att förenkla, möjliggöra och kvalitetssäkra IT-forensiken som utförs i hela polisen. Vi är omkring 80 medarbetare och finns i Linköping.

Arbetsbeskrivning
Nu söker vi en medarbetare som ska arbeta med undersökningar och analyser i samband med brottsutredningar. Du kommer att jobba med att utveckla metoder inom det IT-forensiska området då vi ständigt måste ligga i framkant för att kunna bistå det svenska rättsväsendet.
Arbetet genomförs i en kreativ miljö med en mångfald av expertis inom IT och brottsutredningar. Som IT-forensiker får du jobba med utmanande och intressant problemlösning där resultatet av ditt arbete bidrar till ett bättre samhälle.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är:

 • att extrahera data från exempelvis mobiltelefoner, datorer, fordon och positioneringsutrustningar.
 • att analysera information utifrån de frågeställningar som finns i aktuellt ärende
 • att medverka i arbetet inom kompetensområdet avbildning och extrahering
 • att medverka i NFC:s processansvar inom IT-forensik
 • att utbilda andra inom rättsväsendet inom ditt kunskapsområde
 • omvärldsbevakning, kunskapsutveckling för att hålla en hög kompetens inom området
 • att dokumentera och redovisa utförda undersökningar till uppdragsgivare samt vid behov vittna i en pågående rättsprocess

Anställningen inleds med en intern utbildning med efterföljande examination innan behörighet ges att självständigt utöva forensikeryrket. Utbildningen pågår under cirka två år.

Kvalifikationer
Detta är en möjlighet för dig som har:

 • Utbildning inom företrädelsevis datavetenskap, IT-forensik/informationssäkerhet eller motsvarande kunskap förvärvad på annat sätt, som arbetsgivaren bedömer relevant
 • relevant erfarenhet inom IT-området
 • erfarenhet av vanligt förekommande hårdvara, operativsystem och nätverk. Exempelvis Android, iOS, Windows eller Linux.
 • mycket goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och skrift
 • goda kunskaper i det engelska språket, både i tal och skrift

Vi ser det som meriterande om du utöver ovan även har:

 • erfarenhet av liknande arbetsuppgifter
 • programmeringskunskaper erfarenhet av kvalitetsarbete
 • erfarenhet av IT-forensiskt arbete
 • erfarenhet av forskning och utveckling inom närliggande ämnesområden

Personliga egenskaper
Vi söker dig som är driven och tar ansvar för sin uppgift. Då rollen som IT-forensiker innebär många kontaktytor ser vi det som en självklarhet att du samarbetar och kommunicerar med andra på ett smidigt sätt för att nå gemensamma mål. Arbetsuppgifterna ställer även krav på struktur och noggrannhet och för att trivas och bli framgångsrik i rollen är du kvalitetsmedveten och lösningsfokuserad.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontaktpersoner
Anna Billengren HR-handläggare anna.billengren@polisen.se Mikael Johansson Rekryterande chef 010-562 84 24

Fackliga företrädare
Polisförbundet Per Thollin, 010-56 383 00; Fackförbundet ST Heléne Tapper, 010-56 281 78; SEKO Polisen Anders Sandqvist, 010-56 91167, SACO Philp Engström 010-562 89 30

Övrig information
Anställningsform: Tillsvidareanställning med provanställning om sex månader
Arbetsort: Linköping
Arbetstid: Veckoplanerad arbetstid 5:2 40 h/v
Tillträde: Enligt överenskommelse
Funktion: Forensiker IT

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Polismyndighetens rekryteringssystem Visma Recruit.

Har du skyddade personuppgifter, referenser eller liknande information som du själv bedömer som skyddsvärd rekommenderar vi dig att du skickar din ansökan uppmärkt med annonsens referensnummer via papperspost till adressen: Polismyndigheten, Registratorskontoret, 106 75 STOCKHOLM, eller kontakta ansvarig HR-konsult.

Om du vill komplettera din ansökan vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Liknande jobb

Liknande jobb